Mark Twain era considerat de catre Ernest Hemingway ca fiind autorul romanului ce sta la baza literaturii americane moderne. Pentru mine este exemplul tipic de om crescut la marginea sau in afara societatii dar care a reusit sa vada din plin defectele societatii perioadei in care a trait. Auto-educat in afara si in pofida sistemului educational al vremii sale, pentru ca nu isi permitea acest lucru, a reusit sa evite imprimarea stereotipurilor in modul de gandire si comportament. Parti din personalitatea lui se vad in doua personaje : Tom Sawyer si Huck Finn.

Ei bine, acesti doi baieti au trait aventuri deosebite, pe masura imaginatiei lui Tom care incerca sa imite personajele din cartile citite. Aventurile reale erau mult peste imaginatia lui Tom. Huck, vagabondul orasului si spaima mamelor de baieti “bine-crescuti”, era o sursa de potentiale necazuri si intamplari nemaipomenite, de unde atractia lui Tom pentru el. Tom era baiatul de familie buna indeajuns de non-conformist incat sa poata constitui ancora lui Huck in societatea normala a oamenilor “civilizati”. Si asa ajungem la Galezul din titlu, un concetatean al lui Tom, care nu intelegea de ce baietii prefera sa munceasca o saptamana culegand fier vechi, o munca deosebit de grea, si sa castige jumatate de dolar, cand isi pot lua o slujba zilnica mult mai usoara care le-ar putea permite sa castige un dolar pe zi. Plus respectul societatii pentru ca devin o promisiune ca vor creste ca oameni de baza.

Si am stat si m-am gandit, oare de ce? Ce anume din personalitatea lui Tom, sau Huck, sau Mark ii putea impinge catre o munca mult mai grea, rasplatita financiar mult mai prost, cu sanse mai mici de izbanda, si in cazurile cele mai rele eticheta de paria al societatii? In primul rand, sentimentul de libertate, de iesire din incorsetarile societatii in care simteau ca nu apartineau. Societate care ii forta in toate felurile sa incapa in niste tipare comportamentale si vestimentare fixe si rigide croite pentru alt aluat din care erau facuti baietii. In care preocuparea era mai mult pentru forma dorita decat de ce simteau cei turnati in forma dorita.

Fiind in societatea cea stricta si rigida, era limitat accesul la ceea ce le placea intr-un mod deosebit, natura, mirosurile, relaxarea si posibilitatea de a fi ei insisi. Ei insisi fiind atrasi de neprevazut, de misterios, de supranatural sau paranormal, dornici sa incerce si sa experimenteze. Pe scurt, spiritul de aventura, aventura in care esti atat propriul stapan dar esti si surprins si tarat de evenimente prin care nu ai mai trecut. Numai datorita lui Tom si Huck o societate care nu ii intelege si pe care nu o inteleg nu reuseste sa ii schimbe fortat in ceea ce nu sunt?

La o varsta cand compunerile de la scoala erau alcatuite din sabloane si erau pe teme mostenite din generatie in generatie, Tom citise aventuri nemaipomenite, despre haiduci, pirati, hoti, conti, duci, regi, si alte cele nemaivazute. Nu prea intelegea ce se intampla acolo, fiind lucruri care nu apartineau mediului in care traia, asa ca si-a dorit experimentarea acestor povesti, si mai ales crearea propriilor povesti. Tom, Huck si baietii din generatia lor isi povesteau chestii inventate si neverosimile, atat ascultatorii cat si povestitorii stiau ca sunt mai mult sau mai putin gogonate, dar pretindeau ca le cred mai mult decat le credeau, pentru ca le placeau povestile si aventura. Victimele cele mai credule, care luau chiar de bune toate gogonaciunile povestite erau copiii cel mai aproape de tiparul societatii, care, zicandu-li-se tot timpul ce sa faca, gandeasca, cum sa se comporte si imbrace, greu puteau deosebi realitatea de fabula, nefiind obisnuiti in a avea discernamant. Observati vreo similitudine aici cu cei de pe la noi care dau bani la ghicitoare si vrajitoare? Cumva asta a facut si Mark Twain, a vazut ca nimic din cartile existente nu spune nimic despre aventurile mediului in care se afla si a creat el povestile care sa il reprezinte. Numai datorita lui Tom si Huck ceilalti baieti se lasa manipulati de vraji, ghiocuri si alte povesti cusute cu ata alba, pe scurt prostiti?

Desi era foarte aproape de marginea societatii, Tom stia sa speculeze de minune slabiciunile societatii tocmai pentru ca avea gandirea mai libera decat ceilalti. Si era un afacerist deosebit, reusind ca prin schimburi de nimic, dar care luau ochii ispititor baietilor celorlalti, oferind pietricele, basici de porc, carlige de undita, pisici moarte si alte cele sa adune buline colorate care ii permiteau sa primeasca un premiu pentru care un copil studios avea nevoie sa invete timp de 3-4-5 ani sa il obtina : o Biblie si recunoasterea ca exemplu pentru ceilalti in fata intregului targ. Acest premiu certifica de fapt ca el stie pe de rost cel putin jumatate din pasajele din Biblie. Seamana cumva cu cei cu diploma de bacalaureat si permis de conducere de pe la noi care poate ca nu stiu sa citeasca, nu-i asa? Numai datorita lui Tom si Huck ceilalti baieti aveau slabiciunile care puteau fi exploatate ?

Oare numai datorita lui Tom si Huck comunitatea a putut permite achizitionarea unor avantaje privite ca certificarea formelor succesului in societate, in detrimentul valorilor intrinsece, care nu prea erau vizibile si usor de inteles ?

Pana la urma Tom a reusit sa o faca pe matusa sa Polly sa fie mai putin rigida si sa ii dea mai multa libertate, iar Huck a fost luat sub aripa batranei Douglas care a iertat dezinteresat multe abateri de la codul strict de buna purtare numai si numai pentru binele lui Huck.

Advertisements