Tags

Am mai scris in trecut despre prezidentiabili. Acum s-a accelerat procesul de anuntare a candidaturilor. Din fericire unii care nu ma incantau nu mai candideaza, si altii pe care ii apreciam candideaza. Au aparut totusi si ceva uscaturi noi. Asa ca voi alcatui topul actual din punct de vedere al preferintelor mele personale.

Iata aici ce consider ca pot sa votez. Cu cat este candidatul mai sus pe lista, cu atat mai multe sanse sa il votez. Inca nu sunt hotarat, mai este timp pana in Noiembrie.
1. Monica Macovei. Ea este cea care a accelerat reforma in justitie la stadiul la care este acum. Proceduri noi, salarii marite pentru judecatori si procurori pentru a fi mai greu coruptibili, inceperea transformarii DNA dintr-o institutie pe hartie intr-una functionala, selectia si numirea lui Dan Morar si Laura Kovesi in functii, crearea ANI si multe altele i se datoreaza. O recunoastere a meritelor sale in aceasta zona este declaratia lui Olli Rehn vorbind despre Romania “pentru prima oara in istoria acestei tari, nimeni nu este deasupra legii”. Episodul in care varanul Voiculescu o face in fel si chip in direct la Antena 3 imi confirma faptul ca era vazuta ca un pericol major pentru libertatea celor certati cu legea. Ca o paranteza, in acest filmulet, Firea inca se mai comporta ca un realizator de emisiune acceptabil, iar tot ceea ce profereaza Voiculescu la adresa doamnei Macovei nu este altceva decat o descriere a lui insusi. Doamna Macovei a ramas extraordinar de calma si de politicoasa, caz atipic in politica damboviteana, in loc sa sara la gatul “dusmanului”. La toate acestea se adauga perioada petrecuta in parlamentul european, unde a invatat cum merg treburile, daca nu o stia deja, si si-a construit relatii internationale. Cum cel putin 60% din activitiatile presedintelui sunt legate de politica externa lucrurile acestea sunt de ajutor. A avut totusi o linie usor mai indulgenta cu cei din PDL certati cu legea, si declaratii cam partinitoare la scandalul Mircea Basescu. Un alt semn care ma face sa o consider candidat valid este faptul ca propriul partid, condus de ex-vamesul Blaga nu a sustinut-o in demersul prezidential, cel mai probabil datorita criteriilor de integritate pe care a incercat sa le introduca in PDL la alegerile din 2012. Una peste alta, cine este scarbit de partide, poate vota in sfarsit pozitiv pe cineva independent, datorita a 2 atuuri : Justitie si experienta europarlamentara.

2. Klaus Johannis. Reiau ce scriam acum mai bine de un an : “A castigat 4 mandate consecutive de primar cu scoruri zdrobitoare, 69,18%,  88,7%,  83,2%, 77,89%. Primul mandat a fost cu o majoritate PSD, scorul de la alegerile pentru al doilea mandat spun multe despre ceea ce a reusit sa infaptuiasca, si despre calitatile sale diplomatice. Sibiul a devenit capitala europeana in 2007. Sibiul arata cat de cat ca un oras european datorita lui si celor care l-au sustinut. In toate aparitiile publice de care am aflat a dat dovada de bun simt, echilibru si diplomatie. Stie sa castige si stie si sa piarda cu demnitate.” A aratat in continuare prin acelasi fel de a fi ca poate fi presedinte de partid, negocia aliante si ramane la declaratii decente in orice context. Ce-l face in ochii mei sa fie pe locul 2 dupa doamna Macovei sunt mai multe lucruri care imi ridica semne de intrebare. In primul rand incompatibilitatea semnalata de ANI, desi aici este mai mult tehnica decat generatoare de avantaje personale. In al doilea rand, mi-e teama de compromisurile pe care le-a facut ca primar cu majoritatea PSD, sa nu care cumva sa fie ceva ce ar putea genera chestii neplacute dupa alegeri daca iese presedinte. Asta nu inseamna in mod neaparat ca e ceva ingrozitor acolo. In al treilea rand, a fost premierul Grivco in 2009, participand in tandem cu Geoana la alegeri. Este de apreciat faptul ca nu a sustinut sau continuat circul cu “fraudarea” alegerilor prezidentiale, si nu a vorbit si el despre “camioanele cu dovezi” pe care nu le-a vazut nimeni. Unii ii pun in carca si ne-dezicerea de actul USL din 2012, tentativa esuata de lovitura de stat. Nu a participat activ la asta, si sincer, daca ar vorbi foarte transant impotriva acestui act, ar risca sa isi piarda o parte din sustinerea din PNL si voturile celor care au votat “pentru” la referendumul de demitere in 2012. Imi place felul cum abordeaza acest subiect spunand ca doreste sa vorbeasca despre viitor, asta este ceea ce trebuie sa faca un lider adevarat, modern. Rezumand, este un candidat pozitiv pentru unii, sau raul cel mai mic pentru altii in turul 2, cu urmatoarele atuuri : Primar sas de Sibiu capitala culturala europeana, comportament civilizat ca si politician si alianta puternica in spate.

Mai jos urmeaza lista cu ce nu votez. Daca in turul doi se afla pe lista numai cei din aceasta categorie, voi vota cu cei aflati mai la coada listei.
Ce_nu_votez_numarul_1. Victor Ponta. Este reprezentantul noului val de sforari si certati cu legea din PSD. Vechea garda a sistemului vechi de care vorbeam zilele trecute s-a retras la presiunea noii garzi si sub loviturile DNA. Acum noua garda a sistemului vechi, lupii tineri (Ghita si fratii Negoita, de exemplu), zburda prin turma de oi si lupta din rasputeri sa obstructioneze justitia, statul de drept, bunastarea cetateanului de rand, si toate cele. E clar pentru toata lumea ca la primul pas gresit, cum ar fi pierderea alegerilor prezidentiale, partidul il va matura de la conducere ca pe Geoana, si doreste sa preintampine acest lucru. Ponta joaca pe sarma aici, sustinand pe toata lumea pe fata, si promovandu-si propriile cadre, proprii oameni, pentru a-si creste amprenta in partid. Premierul Victor Ponta are cinci rude prin alianţă care activează în guvern sau în instituţiile subordonate. Alierea pe fata cu RTV si cu circul “plimbarii” Antenelor, plus osanalele ridicate oricand mentorului lui Adrian Nastase spune clar ce interese sprijina. Contrazicerea constanta de la o zi la alta in comportament si subiecte in functie de context, interlocutor si opinie publica vine in completarea imaginii premierului plagiator care si-a schimbat compozitia comisiei care ii analiza lucrarea de doctorat dupa ce comisia precedenta declarase ca este plagiat. De formatie procuror a facut atatea declaratii nocive la adresa justitiei incat e clar ca este un amestec de rea-vointa si incompetenta. Atuuri : masina electorala PSD, sustinerea RTV si posibil Antene, scandalagiu bun de gura si mitomania.

Ce_nu_votez_numarul_2. Calin Popescu Tariceanu. Pe langa ce scriam in trecut : “Telefonul dat pentru a interveni in bunul mers al Justitiei, circul cu biletelul, si mandatul dezastruos de prim ministru, in care a avut cel mai mare buget din istoria recenta a Romaniei, a lasat datorii imense in perioada de explozie economica si inceput o avalansa de cheltuieli nesustenabile si pro-ciclice numai pentru un scor bun al PNL la alegerile din 2008  il descalifica total de pe lista celor care se gandesc la viitorul tarii lor.” Se mai adauga clar alianta pe fata cu PSD-ul lui Ponta si toate mis-masurile recente, printre care si sunt-in-PNL/sunt-in-USL/sunt-in-PLR terminat apoeteotic cu tradatorilor care nu ma urmati orbeste in traseismul meu politic.

Ce_nu_votez_numarul_3. Elena Udrea. Doamna Elena Udrea este reprezentantul gruparii de sforari si combinationisti din PDL care nu s-a inteles cu gruparea similara a lui Blaga si a piratat(sau umplut de cadre la ordin?) partidul PMP. Sprijinul obstinat al presedintelui Basescu pentru aceasta persoana este confirmarea faptului ca a ales sprijinul acestora in schimbul celor cu o minima verticalitate, cum ar fi Cristian Preda si altii ca el. Stiind-ul totusi un foarte bun strateg si combinationist, s-ar putea ca actualul presedinte sa aiba ceva as in maneca sau sa foloseasca asta ca si praf in ochii cuiva si sa ne uimeasca pentru a nustiucata oara cu o chestie scoasa din joben. Revenind la candidatul Elena Udrea, chiar nu are rost sa spun foarte multe, in afara faptului ca nu prea merita efortul. Este clar candidatul cel mai dupa chipul si asemanarea lui Traian Basescu, minus carisma si proiectul de tara, tipar comportamental de presedinte a carui stea cam apune, cam urat, din pacate.

Ce_nu_votez_numarul_4. Cristian Diaconescu. Oricat de diplomat si cu bun simt poate parea la inceput, oricat de multa scoala o fi furat de la presedinte in perioada cat a fost consilier, pentru mine ramane un traseist politic. A inceput in PSD, a continuat cu UNPR, a devenit consilier prezidential (sa zicem un fel de PDL) apoi a participat la combinatia PMP, acum se da independent si presedinte de fundatie. Cam sinuos traseul si dubioase tovarasiile de pe parcurs ca sa imi inspire foarte multa incredere. Este pe ultima pozitie in clasamentul ce_nu_votez pentru ca este rau cel mai mic din lista nu_votez, si cel mai mic rau din cele 3 rele de mai sus, desi sunt de acord cu Mihvoi caruia ii cam miroase a servicii. Nu a avut declaratii sforaitoare deranjante, si pare ca isi construieste foarte frumos imaginea de om politic modern, mai vestic, sa zicem.

Ce nu conteaza sau restul. Aici voi enumera scurt si cu foarte putine cuvinte restul candidatilor, cam fara sanse de a intra in turul doi. Daca mai sunt si altii, fie sanatosi.
– Kelemen Hunor : Sa fim realisti, Romania este departe de momentul in care se va alege un etnic maghiar ca presedinte, mai ales in contextul discutiilor cu autonomia, care incing rau spiritele si fricile printre romani.
– Corneliu Vadim Tudor : Factura de medicamente calmante si anti-depresive platita de Cotroceni va creste de vreo cateva zeci de ori daca va iesi Presedinte. Este departe de momentul de glorie 2000, cand parca erau mai ieftine anti-psihoticele.
– Remus Cernea : L-am votat in primul tur in 2009 ca ecologist anti religie obligatorie in scoli pana sa isi dea arama pe fata de politician adevarat aliindu-se cu PSD-ul. Plus facutul de ras pe subiectul Rosia Montana din perioada de glorie #unitisalvam.
– Dan Diaconescu : Nu mai are televiziune, si are emisiunea lui pe la RTV. Si-a pierdut bruma de sustinatori pactizand cu Ponta care i-a fost adversar principal la parlamentare, cel putin la nivel declarativ. Plus ca si cazul Elodiei s-a cam fasait.
– Viorel Catarama : Coleg de generatie utecisto-securista cu Patriciu, Voiculescu, Ioan Niculae, Copos si altii similari.
– Ioan Ghise : A trebuit sa caut pe internet sa aflu cine este. Numele imi era relativ cunoscut : gasca pro-PSD din PNL.

Sunt curios de ce dezamagiri si surprize placute voi mai avea parte pana in noiembrie. Am omis  ceva important de la vreun candidat cu greutate?