Tags

Desi titlul vorbeste despre camarazii de front, actiunea acestei carti nu se prea petrece pe frontul propriu-zis. Se poate considera ca linia frontului este peste tot, deoarece se bombardeaza si orasele aflate cu mult in spatele frontului. Actiune inceputa de bombardarea cu vestitele rachete V2 si raidurile Luftwaffe asupra oraselor Marii Britanii. In replica RAF a inceput sa bombardarea cu bombe incendiare a oraselor germane.

Majoritatea camarazilor lui Sven au petrecut majoritatea timpului in spital pentru refacere. Timp in care au avut un lung contact cu pataniile civile din spatele frontului propriu-zis. Autorul foloseste acest prilej pentru a incerca sa explice cu mici istorii despre cum ajung personajele descrise ceea ce sunt. Foarte interesant faptul ca i-a fost greu sa descrie cum ajungeau monstrii sa fie monstri, in schimb intelegea foarte bine celelalte personaje, cele care in ciuda tuturor greutatilor prin care au trecut, au reusit sa ramana oameni.

Sunt dubii despre posibilitatea ca Sven Hassel sa fi trecut personal prin toate aceste intamplari. Fara a trece prin macar o parte dintre ele, ar fi fost imposibil sa le inteleaga si descrie pe celelalte asa de bine. Cel mai probabil povestirile au fost culese de pe paturile de spital si in lungile zile petrecute in transee. Aceleasi nume de personaje care apar constant in toate cartile pot fi de fapt asamblate din suprapunerea povestilor acelorasi tipuri de personalitati, insailate cu talentul de narator al lui Sven.

In cartile precedente se arata destul de clar ca majoritatea soldatilor si a populatiei incepea incet-incet sa nu mai fie de acord cu directia in care se
indrepta Germania condusa de Hitler si acolitii lui cu ajutorul SS-ului. Cam toti visau la revolutia de dupa razboi, cea prin care se va rasturna regimul.
Va veti intreba oare de ce nu s-a intamplat mare lucru inainte de moartea lui Hitler? Ei bine, aparatul represiv nazist isi facea perfect datoria. Sub
orice pretext, adevarat sau inventat, orice persoana putea ajunge in lagar, fi ucisa sau trimisa in batalioanele disciplinare. Judecata, daca se intampla
era mai mult decat sumara, si de multe ori in lipsa. In spatele frontului jandarmii ucideau pe loc orice soldat care parea ca dezerteaza, inclusiv cei care
se duceau in permisie si doar pareau suspecti. Jandarmii din orasele civile procedau la fel, cu oricine, folosind simplul fapt ca aveau putere. Cuvintele
lui Cicero “silent enim leges inter arma” (legile amutesc in timpul razboiului) au fost actuale pe toata durata conflagratiei.

Orice moarte a unui membru al SS care nu era pe front in conditii de lupta aducea represiuni teribile, sute de civili torturati si ucisi si cateva sate rase de pe fata pamantului. Chiar este un episod in care Batranul isi convinge camarazii sa nu ucida niste membri SS pentru a razbuna moartea unei persoane, deoarece ar dezlantui represalii si mai mari. Tortionarii cei mai crunti se dovedesc a fi lasii cei mai mari. Cand nu mai au avantajul fortei isi arata adevarata fata.

Nefericitii care aveau baieti de adolescenti erau pusi in fata faptului implinit al recrutarii acestora in trupele SS de mici, spalarea pe creier cu idealurile naziste si antrenamentului militar ce consta in a ucide evrei. In aceste conditii, ca soldat, singura sansa de supravietuire parea ca era sa lupti pe front pentru supravietuirea ta si a camarazilor tai, asteptand sfarsitul razboiului si caderea nazismului. Unii ofiteri cu repere morale inalte, inclusiv dintre cei din SS, aleg sa se sinucida.

Cu toate acestea, dorinta de viata normala, visul vietii de dupa razboi, o mica afacere, o livada, o casa cu gradina, si alte cele, sunt ceea ce ii tin pe toti in viata in ciuda ororilor prin care trec. Ca si cele precedente, si cel mai probabil ca si cele viitoare, aceasta carte ce are razboiul pe fundal vorbeste de spre supravietuire.

Advertisements