Tags

Nu stiu de altii dar eu m-am saturat de ura generalizata la nivel de societate si de asmutirea unei parti a populatiei impotriva celeilalte in goana dupa ciolan. De politica lui “huo esti cu ailalti” si “ba pe-a ma-tii”. Consider ca daca ii spui unui om doar ce nu face bine, este greu sa isi dea seama care este acel bine pe care il astepti. Asa ca prefer sa expun destul de clar ce astept de la un viitor presedinte ca sa fie bine (si sa nu fie rau).
Cel mai important este mesajul, unul simplu, pe care sa il inteleaga toata lumea, si sa aiba un inteles cuprinzator. Exemplu : Obama – “Da, putem“, “Inainte” ; John McCain – “Reforma, prosperitate si pace“, “Mai intai patria” … exemplele pot continua. Mesajul sa defineasca atat candidatul, cat si planul sau, cat si ceea ce ar place romanilor sa auda, dar mai ales sa se intample.

https://i2.wp.com/www.presidency.ro/images/portrete/presedinte/1/_LUP6949_p1_resize.jpgO lista de obiective, scurta, simpla, eficienta si tangibila in mandatul pentru care candideaza (si daca e cu adevarat bun, pentru 2 mandate), si care intra in atributiile presedintelui. Exemple : – Aderare la Schengen;- Sprijin pentru integrarea R. Moldova in UE si NATO; – Monitorizarea aspectelor importante ale functionarii tarii : justitie, constitutie, coruptia ministrilor, etc; – … Ceva ce poate intelege fiecare dintre noi, dintre oamenii simpli. Pentru fiecare descris felul cum se va imbunatati situatia fiecaruia dintre noi daca se atinge acel obiectiv. In cuvinte omenesti, fara limbaj de lemn.

Planul cu etape si lucruri concrete pentru cum se poate atinge fiecare dintre obiectivele din lista de mai sus. Cat mai putine despre trecut, cat mai multe despre viitor. Acest plan sa fie aplicabil indiferent de compozitia politica a guvernului sau parlamentului, sau primarului capitalei, alinierea planetelor, sau mai stiu eu ce.

Candidatul sa vorbeasca mai mult despre aceasta inlantuire, mesaj->obiective->etape decat despre orice altceva. Mai mult despre unde se va duce Romania decat despre cat de varza sunt contra-candidatii si cat de bun este el. Mai mult despre ce se poate face pentru tara decat despre ce nu s-a facut sau s-a facut prost pana acum. Si prin ceea ce se poate face pentru tara, ma refer prin ceea ce poate face si presedintele, si primul ministru, si guvernul, si functionarul de la stat, si angajatul de la privat, si patronul, si pensionarul, si elevul, studentul si somerul. Si sa nu creeze false asteptari. Candidatul sa spuna clar si raspicat tuturor ca totul se va face prin munca si efortul tuturor celor mentionati mai sus, ca nu exista nici o solutie prin care sa progresam stand degeaba cu mana intinsa sau dand din gura fara rost. Sa vorbeasca asa cum trebuie sa o faca un presedinte si om de stat, nu ca un mistocar la bere cu baietii.

Si mi-ar placea ca acest candidat sa iasa presedinte in noiembrie 2014. Si mai mult mi-ar placea ca lunar sa tina un discurs cu sumarul activitatilor facute pe fiecare obiectiv si ce va urma in urmatoarea luna. Si mai mult mi-ar placea sa aud ca progresele sunt evidente si palpabile si verificabile. Si sa pot vedea istoricul acesta pe site-ul administratiei prezidentiale. Si sa ma duc sa votez acelasi om in 2019.

Advertisements