Tags

Orasul meu natal este chipurile municipiu. Facut municipiu inainte de campania electorala din 1996 de catre tovarasul Iliescu. Pe hartie, oraselul are vreo 30 000 de locuitori, practic, cel mult 20 000 pentru ca multi sunt la munca in strainatate, iar tinerii studenti nu stau prea mult de fapt pe acasa.  Primaria avea prin 2012 vreo 500 de angajati directi, plus alti vreo 500 indirecti, la administratia serelor si parcurilor. Asta ar insemna un angajat al primariei la fiecare 30 de locuitori. Sau un functionar si un angajat tehnico-administrativ la 60 de locuitori. Nu punem aici si angajatii “deconcentratelor” : directii, comitete si comitii. V-ati astepta ca orasul sa fie extraordinar de bine condus, nu-i asa?Municipiu, doar cu numele si taxele, din punct de vedere al conditiilor oferite cetatenilor calitatea scade continuu de atunci incoace. Cum ies de pe autostrada, masina incepe sa tremure din toate incheieturile, imi zangane cheile in contact, maruntul din portofel, si nu ascult muzica la CD de frica sa nu sara de acolo. Economia, cam la pamant, 3-4 fabricute de confectii si de procesarea mancarii, plus agricultura, ca orice oras de campie. Vecinatatea autostrazii ar fi trebuit sa fie un factor de crestere, din pacate, nu prea este asa, si multumita primarilor de pana acum. In industria textila si a procesarii mancarii munca este grea, salarizarea este infima, 5-600 ron net pe luna + 10-22 de bonuri de masa, in functie de angajator. Primavara si toamna se lucreaza in frig si umezeala la fabrica de conserve. Tot timpul anului se lucreaza in picioare la confectii, si in calduri infernale vara la sectia de calcat camasi.

Am colegi care sunt angajati la primarie. Primesc salariu de 1000 sau 1100 ron net pe luna, si singurul loc unde apare numele lor pe procesele verbale ale sedintelor este la lista de prezenta. Informatiile acestea sunt publice, descarcabile de pe site-ul primariei. Ca sa te angajezi pe un astfel de post, e foarte bine sa fii nevasta soferului primarului. Ca facultatea la particular o faci dupa ce te angajezi. Acestor sa zicem 1000-1500 de dependenti de primarie li se adauga familiile lor, numarul se ridica la 4-5000 de votanti. Cu inca vreo 500 de familii care primesc ajutoare sociale(majoritatea necuvenite) =1500 de votanti care nu misca in front fara acordul primarului. Primar care este la al doilea mandat. La acestia se mai adauga si cei pe care ii manipuleaza preotii. Se gasesc cel putin vreo 500 de creduli. In total, minim 6500 de votanti din 30 000 de locuitori, din care nu voteaza mai mult de 10 000, nu vreau sa ma gandesc la cei manipulati de televiziuni. Primaria, fara fonduri de la centru, intra in incapacitate de plata instant. Daca primarul nu face parte din coalitia de la putere e cam pierdut. Aici intervine ordonanta cuplului de trista amintire Ponta-Dragnea. Ca o paranteza, daca iese Ponta presedinte, premierul o sa fie clar Dragnea. Un primar aflat in opozitie, are posibilitatea de a isi schimba partidul si primi finantare. Toti cei care depind de primar vor vota cum li se va indica. Extrapolati situatia acestui oras, care de bine de rau are 2-3 palpairi de viata economica, la comunele si satele care nu au, si la celelalte orase.

In acest orasel singurele fonduri de la UE au fost atrase de catre intreprinzatorii privati. Ca dovada ca se poate, primarul unei comune alaturate a atras fonduri de dezvoltare rurala. Comuna are sosele impecabile, santuri foarte eficiente impotriva inundatiilor la ploile torentiale, si strazi pietruite mai netede decat strazile asfaltate sau cimentate din orasul meu natal. Primarul din orasul meu natal are posibilitatea de a alcatui o echipa din tinerii angajati la primarie care cunosc limbi straine si sa atraga fonduri europene. Bineinteles ca este mai ocupat cu propria firma care se ocupa cu agricultura, pentru ca ii aduc mai multe beneficii directe, nu este nevoie sa se agite pentru voturi, avand asa de multe in buzunar deja. Acesta este publicul tinta al ordonantei traseismului politic Dragnea-Ponta.

P.S. Poza din articol este al unei comune din Franta. Cel mai amarat sat de 30 de case din Franta arata mai bine decat orice insiruire de vile din Pipera, Primaverii, Dorobanti sau de aiurea. Sper sa ajungem si noi mai ca cei de acolo, candva.

Advertisements