Tags

Este surprinzator cum Sven Hassel reuseste sa descrie orori din ce in ce mai mari de la o carte la alta, si totusi sa pastreze un echilibru extraordinar prin contraponderea descrierii unor ipostaze si povesti umanitare deosebite. Ce putere extraordinara de refacere poate sa aiba psihicul uman, bombardat cu toate ororile si torturile posibile, reusind de fiecare data sa razbata si sa pastreze elementele care separa umanitatea de bestie. In aceasta carte veti cunoaste indeaproape maruntaiele monstrului de a carui frica tremura o Europa intreaga, politia secreta de stat nazist : Gestapo. Cel care avea sa furnizeze fondatorii celeilalte orori germane, comunista de data aceasta : Stasi, sora buna cu oroarea noastra nationala care inca mai zvacneste inca : Securitatea.

Eficienta modelului de angajat in Gestapo o intruchipeaza presonajul “frumosul Paul” care era un pic dezamagit ca seful sau, Reinhard Heydrich, este prea moale in privinta obiectivelor Gestapo : “i-am tot repetat, am nevoie de cel putin cate un membru din fiecare familie din Europa, sa vezi atunci cu ce respect va fi salutat orice membru SS oriunde se va duce!”.

Am vorbit despre lideri, acum sa vorbim putin despre functionari. Ei bine, acestia sunt aceiasi monstri fara empatie si constiinta pe care i-am vazut printre ofiterii superiori ai armatei naziste. Manifestarile lor si modalitatile de tortura difera, in schimb, tipologia este aceeasi. Printre ei se mai gasesc ceva membri ai drojdiei societatii care din hoti, talhari si alte cele devin agenti Gestapo.

Toata masinaria functioneaza impecabil, cu adevarata eficienta germana. Proceduri, hartii, semnaturi sigilii, lege aplicata ca la carte, apoi orice urma arsa in cel mult 2 saptamani de la executia condamnatului. Constructia se bazeaza pe frica si santaj. Ierarhia se pastreaza prin frica si santaj. Cu cat stii mai multe despre cineva aflat cat mai sus pe calea ierarhica in Gestapo cu atat mai mari sansele sa scapi de represiune sau sa avansezi in meseria de agent represiv, in functie de ceea ce iti doresti. Ca in orice grup de pradatori feroce, cei mai slabi dintre ei cad deseori prada celor mai puternici, ca doar si de cadavre te poti folosi ca sa te cateri mai sus, nu-i asa? Probele pentru condamnarea la moarte se fabrica pe baza de frica, ura si interes.

O excelenta masinarie de tinut sub control prin teroare o Europa, expresia practica cea mai fidela a tenebrelor din mintea conducatorului suprem psihopat Adolf Schicklgruber ce purta numele de scena Hitler.

Cu toate acestea, pataniile camarazilor de suferinta ai lui Sven si a celor pe care ii intalnesc in lungile lor peregrinari reusesc sa smulga cate un zambet sau hohot de ras cititorilor.

Advertisements