Tags

Voi povesti despre cum ma voi juca Empire 2 Total War alegand factiunea Prusia, care controleaza teritoriul cu negru din harta de mai jos. Prusia din acel moment este departe de a fi marea putere economica si militara. Are teritoriul rupt in doua bucati, strivit intre regatul Poloniei(mov) la est, Imperiul Habsburgic la sud-est(crem), si statele lor vasale la sud si la vest. La nord, Marea Baltica dominata de alte doua puteri regionale ale acelei vremi, Suedia(albastru) si Danemarca(rosu).https://i0.wp.com/i259.photobucket.com/albums/hh314/indy_14/eurasia-empiresmap.jpgAm doua tipuri de strategii in a aborda aceasta pozitie, una agresiva, prin care atac intotdeauna vecinul cel mai slab militar si mai fara aliati, fiind continuu sub presiunea unei economii slabe si a unei lipse de comert (Exemplu Rusia zilelor noastre). Cealalta este centrata mai mult pe latura economica, investesc in armata indeajuns incat sa fac fata unui atac prin surprindere si sa descurajez cat mai mult timp pe cei care vor sa ma atace, deschid rute comerciale, intretin o complexa retea de aliante, si investesc toate resursele in cercetare,educatie si economie. In momentul in care imi permit orice fantezie stiintifico-militara datorita economiei puternice si tehnologiei de ultima generatie ma limitez doar la a sterge de pe harta pe factiunile care imi declara razboi de-a lungul timpului. Cum conducatorii militari sunt agresivi pentru a-si linisti niste frici, prezenta unui vecin puternic stiintifico-economic este privita ca un urias pericol, oricat de pacifist ar fi vecinul(Exemplu Putin) asa ca pot cuceri mare parte din teritorii din postura de auto-aparare. In acest caz voi alege calea pacifista, ca doar nu degeaba am citit atat pe Sven Hassel si Romania are nevoie de dezvoltare pe timp de pace.

Si ca sa fim bine intelesi, scopul acestor articole este despre cum pot fi aplicate lectiile invatate din jocurile de strategie de catre conducatorii Romaniei, nu despre jocurile de strategie. Jocurile sunt un mijloc, placut, e adevarat, nu un scop.

Viziunea acestui scenariu este Putere prin stiinta si bunastare. Economic vorbind, sunt doua tipuri de masuri, cele pe termen scurt, cu avantaj imediat, si cele pe termen lung, cu avantaj in timp. Intotdeauna impart cheltuielile si actiunile intre aceste doua masuri.  Primul lucru este investitia in obiectiv pe termen lung, stiinta adica. Observ ca nu pot extinde colegiul la universitate clasica inainte de a cerceta utilitarianismul. Desemnez un gentleman sa contribuie la bunul mers al colegiului in loc sa stea prin carciumi si sa se bata in duel. A doua masura este scaderea taxelor la minim, pentru ca pastrarea unor niveluri de taxare ridicata franeaza cresterea economica(Exemplu Romania 2014). Aici sacrific veniturile pe termen scurt pentru cresterea celor pe termen lung. Interventia masiva a statului in economie este micromanagement, iar micii intreprinzatori lasati sa isi foloseasca imaginatia si resursele dupa cum doresc sunt mai eficienti decat dirijati masiv de catre statul incapabil sa se adapteze rapid. A treia masura este pe termen mediu, extinderea comertului extern. Dau dispozitie santierelor navale sa construiasca un Indiaman pentru a achizitiona produse din afara zonei europene pe care sa le vand in Europa cu profit. A patra masura este tot pe termen mediu, constructia de industrie si cladiri care sa aduca venituri intr-un viitor foarte apropiat. Construiesc o ferma si o fabrica de tesaturi in Prusia de Vest si drumuri pietruite in loc de cele de pamant in Brandenburg si Prusia de Vest. Urmatoarea masura este pe termen scurt si imediat, reducerea costurilor : desfiintez cele doua companii invechite de halebardieri, e timpul sa ne gandim la viitor, iar tehnica aceasta este invechita si ineficienta in razboiul modern. Populatia este fericita ca am redus taxele, asa ca nici macar ca instrument represiv nu mai am nevoie de ei. Mi-au mai ramas ceva bani, nu e tocmai rau, asa ca investesc iar pe termen lung in constructia unui conservator in Prusia de Vest si extinderea conservatorului din Brandenburg la opera. Persoanele cu educatie au posibilitatea sa se intalneasca, socializeze, sa dezbata idei si concepte, contribuind la avantul educatiei. Cei mai putini educati au ocazia sa se distreze si sa invete ceva lectii de viata si de morala expuse sub forma de povesti.

Este momentul sa ma uit putin la echipa de ministri pe care o conduc. Observ ca am la dispozitie un candidat ce va fi ministru de Justitie superior celui pe care il am acum, asa ca il pun rapid in functie. Noul ministru are niste standarde morale inalte, care nu il fac foarte placut nobilimii, in schimb costul intretinerii militiilor scade cu 12%, creste fericirea populatiei de jos si scade coruptia. De asemenea, ministrul Flotei este un pic inadecvat, asa ca il schimb cu un armator privat care are experienta in conducerea propriei companii navale. Costul intretinerii flotei scade cu 4%, viteza de deplasare a navelor pe harta creste cu 2%, iar viitoarele cercetari in domeniul naval vor avea o eficienta crescuta cu 4%.

(Continuarea aici)

Advertisements