Tags

V-a lasat cumva careva dintre ministrii nostri impresia ca simte, respira si mananca pe paine domeniul in care activeaza? Sistemul nostru educational este asa de centrat pe insusirea teoriei la perfectie incat nu suntem in stare sa ii aplicam in practica cele mai simple concepte. Stim sa rezolvam integrale duble, in schimb nu putem calcula lucruri simple cum ar fi dobanda la credit, ajungand astfel uneori la sapa de lemn.
Teoreticienii din toate domeniile, dar mai ales cel economic scriu tratate intregi despre cum a reusit un mare om de afaceri sa ajunga multimiliardar in euro sau dolari pornind de jos. Si totusi, nu inteleg fenomenul cu adevarat, iar autorul tratatului nu este in stare sa castige nici macar 0.1% din ceea ce a reusit afaceristul ne-cunoscator al complexelor modele si ecuatii economice.
Traim intr-o societate in care adevarata scoala economica de tip capitalist este inexistenta. Putine sunt persoanele care stiu cum functioneaza cu adevarat capitalismul si economia de piata, si mai putine dintre aceste persoane stiu sa invete pe altii, si din toti acestia, cei care ajung in pozitii cheie de decizie cum ar fi prim-ministru, ministru al finantelor, si asa mai departe, sunt infinitezimal de putini.
Nu de teorie vorbesc acum, ecuatii, cifre si alte cele, presupun ca ati auzit de conceptul savant idiot. Ci de a simti cum functioneaza treburile acestea, instinctual. Lucrand intr-o bransa in care se iau zeci de decizii pe ora la intensitate maxima, conducand o perioada o echipa, am invatat ca multe din aceste decizii se iau instinctual. Ei bine, acest instinct functiona foarte bine pentru ca eram adaptati mediului. Cumva aveam niste automatisme in subconstient care substituiau zeci de calcule pe hartie (sau Excel) pe care nu le puteam face in momentele in care era nevoie de reactie foarte rapida, si orice gresala putea insemna zeci sau sute de mii de euro pierdere pentru companie sau client. Acest instinct mai este numit mai academic “educated guess” adica dat in ghioc stiintific. Cand simti in fiecare neuron cum functioneaza unele lucruri, le intelegi fara sa stai mult pe ganduri si actionezi rapid cu mari marje de succes. Ori asta necesita antrenament.

Am mai scris despre cum impreuna cu o parte din prietenii mei ne-am crescut potentialul de manageri jucand jocuri de strategie. Jocuri in care aveam pe mana un stat, o economie, o armata, si telul era sa fim mai buni decat ceilalti, altfel eram cuceriti. Asta se intampla si in viata reala, de zeci de mii de ani. Organizatiile statale ineficiente, sunt inghitite de altele mai eficiente. Prin eficienta inteleg castigarea unor avantaje de orice fel, economic, stiintific, militar sau propagandistic asupra competitorilor si infrangerea lor. Asa am putut intelege cum in Ucraina va fi razboi civil si vor fi ocupate teritorii de catre Rusia inainte de a fugi Ianukovici, scriind acest articol. Nu am citit tratate de geopolitica, rapoarte de spionaj, sau alte cele. Pur si simplu, antrenat de cei 16 ani de jocuri de strategie am simtit instinctual ce se va intampla. Jucand jocuri de strategie am invatat ca pentru a cuceri o regiune fara a activa aliantele care protejeaza entitatea ce detine acea regiune, si chiar fara a intra in razboi cu acea entitate, este de ajuns sa seman haos prin actiuni subversive ale spionilor infiltrati, apoi razboi civil, ca sa pot cuceri/ocupa cu forte net superioare fara a fi atras in razboi cu alte entitati, si eventual sa pot poza ca si salvator. Folosirea unui casus beli care imi permite numai mie sa declansez razboiul, fara sa aiba aparenta de razboi, si fara a da altora casus beli sa ma opreasca prin declansarea unui razboi. Cand scadea brusc ordinea sociala si/sau crestea nemultumirea cetatenilor, simteam imediat ca sunt agenti infiltrati agitatori si luam masuri.

Pentru a exemplifica felul cum functioneaza un astfel de joc si cum se poate extrapola la societatea romaneasca, o sa incep cu studiul de caz cum a crescut Brandenburg de la  o provincie minuscula

la catalizatorul si conducatorul Imperiului German.

Asa ca ma voi juca Empire 2 Total War alegand factiunea Prusia, care controleaza teritoriul cu negru din harta de mai jos :

https://i0.wp.com/i259.photobucket.com/albums/hh314/indy_14/eurasia-empiresmap.jpg

Prusia din acel moment este departe de a fi marea putere economica si militara. Are teritoriul rupt in doua bucati, strivit intre regatul Poloniei(mov) la est, Imperiul Habsburgic la sud-est(crem), si statele lor vasale la sud si la vest. La nord, Marea Baltica dominata de alte doua puteri regionale ale acelei vremi, Suedia(albastru) si Danemarca(rosu).

(Continuarea aici)

Advertisements