Tags

Iata ca au inceput sa se termine de construit investitiile recente. Drumurile pietruite care au inlocuit pe cele de pamant fac economia sa creasca incontinuu cu 1%. Marfurile se transporta mai rapid, informatia circula mai repede, costurile de transport scad : se strica mai rar carutele si postalioanele, lucrurile necesita mult mai putin timp pentru curatarea lor de praf si de noroi dupa calatorie. Plus ca armatele circula mai rapid si mai departe pe ele, astfel ca voi putea sa le mut rapid in zona de conflict. Tesatoria face ca sa fie mai multe bunuri pentru exportul taxabil iar cetatenii angrenati in producerea bunurilor prospera. Incep sa culeg roadele reducerii taxelor, desi procentul este mai mic, suma totala din care iau un procent creste (Exemplu : 1% din PIB-ul Romaniei inseamna 1.7 miliarde dolari, pe cand 1% din PIB-ul Germaniei inseamna 34 miliarde dolari). Pentru a avea venit din taxe mai mare, nu cresc cota taxelor, ci ma concentrez sa cresc baza de impozitare, adica suma din care extrag acel procent prin taxare.(Exemplu Japonia, dupa cel de-al doilea razboi mondial japonezii au jurat sa evite atrocitatile, asa ca au limitat procentul din PIB folosit pentru armata la 1%. Pentru a se putea totusi apara de cei doi colosi in devenire China si URSS s-au concentrat sa mareasca PIB-ul, si au reusit, a fost o perioada in care americanii umblau cu limba scoasa dupa investitorii japonezi).

https://i0.wp.com/i259.photobucket.com/albums/hh314/indy_14/eurasia-empiresmap.jpg

Construirea Operei din Berlin a avut doua efecte imediate, cel al cresterii fericirii populatiei, nobili sau plebei, si atragerea vizitatorilor din strainatate ca sa vada aceasta inovatie. Vizitatorii din strainatate platesc bilete la intrare, au nevoie de cazare si masa, iar economia locala creste. Am posibilitatea ca din Opera sa extind cladirea la Marea Opera sau sa o transform in Observator Regal. Observatorul Regal are darul de a creste viteza cercetarii stiintifice cu 4%, o rata mai mare a cresterii economice datorita vizitatorilor, plebea si nobilimea vor fi fericiti sa vada un nou spectacol, plus ca imi cresc sansele ca sa am mai multi gentlemen interesati de cercetare stiintifica. Plus ca Opera din Koenigsberg se va termina in curand din construit. Dau dispozitie sa se construiasca Observatorul Regal. Nu au aparut functionari ce pot fi ministri mai competenti, pastrez actualul cabinet, ma uit bucuros la sumele deja maricele aflate in vistierie si incerc sa aflu ce imi va rezerva urmatoarea luna.

S-a mai terminat de construit un Indiaman, il trimit catre Madagascar, tot pentru comert cu fildes, si mai dau dispozitie pentru constructia altuia. Observ ca a aparut un functionar competent, de talia actualilor ministri. Pentru ca remanierea nu aduce un beneficiu imediat, pastrez continuitatea planurilor actualului cabinet. Am o mica discutie cu potentialul ministru in care ii expun planul meu de a-l pastra in anticamera, ministrul Armatei este destul de in varsta, 67 de ani, si voi avea nevoie un inlocuitor pe viitor. Cam atat pot face in luna curenta.

Iata ca profesorul Leibniz care se ocupa de Colegiul din Magdeburg a reusit sa descopere Utilitarianismul. Acesta este un concept stiintific ce analizeaza utilitatea unei actiuni si efectul ei asupra societatii ca un intreg. Concentrandu-ne energiile si resursele asupra activitatilor de utilitate mai mare, putem avea progres social,stiintific, tehnic, si economic. Mai pe romaneste eficienta, ei, cam stim acum de unde vine aceasta eficienta innascuta a poporului german. Nu a fost innascuta dintotdeauna, ci a fost invatata din practica si apoi transmisa din generatie in generatie pana cand a devenit un mod de viata si de a fi instinctual. Stiinta si educatia au un cost, totusi. Populatia devine putin mai nemultumita acum, dorind o organizare eficienta a societatii (de aceea Ponta, Dragnea, Voiculescu si acolitii lor din PSD,UNPR si PCR nu doresc o populatie bine informata si educata, pentru ca altfel va emite pretentii de guvernare mai buna. O populatie prost educata si informata, este manipulabila usor prin actori mincinosi ca Mircea Diaconu si pastorul teleevanghelist al urii Mihai Gadea). Avantajele noului concept stiintific sunt mult mai mari decat dezavantajele : cladirile culturale au un cost de constructie cu 20% mai scazut, acum pot extinde Colegiul din Magdeburg la Universitate, ceea ce si fac, crescand astfel viteza progresului stiintific. Exista si un mic avantaj economic, efervescenta din jurul Universitatii atrage o mica crestere economica locala. Am o scurta discutie cu domnul Leibniz despre ce putem cerceta mai departe. Alegem Contractul Social, in care este vorba despre conceptele morale si politice pe care trebuie sa le respecte un om pentru a fi considerat membru cu drepturi depline al societatii. Avantajul acestui concept este ca rata de progres a tehnologiei creste cu 10%, cetatenii responsabili sunt mai eficienti. S-a construit si Opera din Koenigsberg pe care o extind rapid la Observator Regal. Investitia in ferme producatoare de hrana si cresterea bunastarii prin taxe mici a facut ca numarul si bunastarea populatiei din Wismar sa creasca indeajuns de mult incat sa pot construi acolo o scoala. Doresc sa accelerez avantul educatiei din tara. Sa vedem ce ne rezerva luna viitoare.

Productia de Indiaman a intrat deja intr-un ritm automat, apare cate unul la 2 luni si este trimis catre zonele bogate in fildes, nu va voi mai plictisi cu acest aspect pana nu se intampla ceva nou. Avantul stiintific si cultural isi spune cuvantul, iata ca apare in Berlin un gentleman Walther interesat de a contribui la bunul mers al Universitatii din Magdeburg. Unde-s doi puterea creste, asa ca domnul Leibniz ma anunta bucuros ca a reestimat timpul necesar cercetarii urmatoarelor concepte si se va intampla cu o luna mai devreme. Cu ocazia aceasta am observat de fapt ca un tur inseamna 6 luni, nu o luna, deci lucram pe semestre. Sa vedem ce se va intampla in semestrul urmator.

Se cam ingroasa gluma geo-politica din jur. Polonia cucereste Crimeea, Norvegia isi castiga independenta fata de Danemarca, iar Austria gaseste de cuviinta sa ocupe Saxonia, vasal al Poloniei, ceea ce face sa izbucneasca razboiul intre cele doua mari puteri. Se termina de construit Observatorul Regal din Berlin si in sfarsit ajunge primul transport de fildes, ceea ce imi creste puternic balanta comerciala pe plus. Decid sa suplimentez numarul de unitati de infanterie si tunuri in ambele provincii, avand in vedere conflictul de la granite si recenta crestere a veniturilor.

Fac o paranteza de strategie diplomatico-militara aici, desi eram aliat cu Polonia, nu am avut casus beli sa intru in razboi cu Austria. Austria a atacat Saxonia, vasalul Poloniei, iar tratatul de alianta al meu era cu Polonia, ne-mostenindu-se principiul de protectie reciproca la vasal. In acest fel, eu daca as declara razboi Austriei acum, voi pierde prestigiu diplomatic international, si imi voi pune in cap toti aliatii Austriei. Prestigiul pierdut de Austria pentru declansarea razboiului direct cu Saxonia si indirect cu Polonia a fost mult mai mic decat un atac direct asupra Poloniei, si a evitat si intrarea in lupta a aliatilor Poloniei. Prestigiul diplomatic functioneaza in felul urmator : ai prestigiu ridicat, sansele de a incheia orice fel de intelegeri cresc, datorita increderii ca esti un partener loial, cinstit si de durata. Daca ai obiceiul sa schimbi taberele asa cum bate vantul, increderea celorlalti scade foarte mult, si costul incheierii de acorduri creste, va trebui sa aduci extra garantii si argumente (similar cu felul in care am fost nevoit sa ofer acces militar Saxoniei la inceput pentru a putea incheia acordul comercial). Prestigiul se pierde usor si se castiga greu, pentru ca, asa cum spune o vorba romaneasca din popor, daca bunul simt ar fi o iarba ce creste pe marginea drumului ar paste-o si porcii.

Continuarea aici

Advertisements