Tags

, ,

Ceea ce putini spun sau multi evita sa spuna de frica, este ca in democratie, fiecare persoana conteaza. Desi este puterea poporului, adica a majoritatii, indivizi sau grupuri mici de cetateni pot face diferenta. Diferenta ca numar de voturi de la prezidentialele din 2009 a fost de 70 000 de voturi. Putem spune ca diferenta a fost facuta de un ziarist care a scris un articol sau serie de articole ce a convins 70 000 de romani sa voteze. Sau doua orase in plus vizitate de candidatul care a castigat. Sau un interlop care compromite un candidat. Sau un grup de romani din strainatate care au trimis e-mail-uri tuturor cunoscutilor sa ii convinga sa vina la vot. Deseori, in democratie, grupuri mici de oameni hotarati si bine organizati au reusit sa schimbe balanta intr-o directie dorita de ei, societatea beneficiind enorm de truda acestora. Oameni curajosi, care lupta pentru un ideal, pentru o societate mai buna, pentru ceva in care cred din toti rarunchii si nu au nici un beneficiu material direct. In acest an ne vom alege presedintele. Daca esti dintre cei care isi doreste o societate normala poti face si tu diferenta, inclinand balanta catre candidatul sau candidatii care iti respecta mai bine aceste doleante.

Mai concret e nevoie ca noi, cetatenii, chiar si ne-membri ai unui partid politic sa coboram din cand in cand din sferele inalte ale internetului si discutiilor civilizate si sa ne indreptam atentia si catre “popor”. Sa le explicam tuturor celor pe care ii cunoastem prin limbaj simplu ce este si cum functioneaza democratia si de ce comportamentele la limita legii, moralei si bunuluui simt, si multe altele nu sunt bune pentru o democratie fie ea in chinurile facerii, tanara, matura sau chiar batrana. Si sa ii indrumam spre candidati mai decenti in discurs si comportament. Asta e nevoie sa fie facut zilnic, indiferent daca suntem in campanie electorala sau nu. Discutiile nesfarsite numai cu cei care sunt de acord cu noi nu fac decat sa ne intareasca noua credinta, pe cand noi avem nevoie de adepti mai multi. Avem o mare masa a romanului blazat, care nu mai voteaza, la care politicienii nu reusesc sa mai convinga. Ei bine, noi putem face asta, si cei care nu voteaza acum sunt foarte multi in comparatie cu cei care voteaza. Oamenii tind sa dea mai mult credit unui prieten decat unui necunoscut.

Va puteti convinge necunoscutii care nu voteaza sa voteze pentru candidatii decenti. Vorbiti despre ce va doriti voi sa se intample de la societate, liniste si curatenie in orase, legi respectate, bunastare, bun simt, autostrazi, scoli, spitale, orice. Ganditi-va cum acel candidat care va place si pe care il sustineti poate ajuta la atingerea acelor idealuri. Aflati doleantele votantului nehotarat si vorbiti-i despre cum acel candidat ii poate aduce unul dintre idealuri mai aproape. Explicati-le ca politicienii sunt si ei oameni, si gasirea candidatului perfect este imposibila, insa pot alege pe cel mai bun dintre cei existenti. Sau pe cel mai putin rau, dupa caz, daca este pesimist sau optimist. Spuneti-le ca aveti voi nevoie ca ei, ca prieteni/rude/cunostinte sa va ajute sa va simtiti mai bine in societatea in care traiti, si astfel sa va scada pofta de a emigra, si asta sa o faca prin vot, alegand candidatul care va respecta cel mai mult doleantele ca si cetatean. Eu fac asta pentru ca m-am saturat sa aud povesti ca aceasta cand merg in vizita la rude.

Daca nu stiti ce candidat sa alegeti pentru prezidentiale, am facut un mic sumar al celor mai proeminenti candidati pe care il puteti gasi aici. Este parerea mea personala, sunt neinregimentat in vreun partid politic. Candidatii care imi respecta cel mai mult doleantele sunt in aceasta ordine Monica Macovei si Klaus Johannis. Aveti la indemana internet si motoare de cautare. Aflati-le CV-ul, platforma program si comportamentul candidatilor apoi decideti-va la cel sau cei care va reprezinta cel mai bine interesele. Cu adevarat, prin filtrul gandirii voastre, nu prin manipularile mass-media. Bunul Simt Presedinte ! Traiasca Democratia si Justia ! Hai la vot !

Advertisements