Nu voi vorbi despre argumente pro si contra independenta. Ci de atitudinea domnului Alex Salmond.Pentru ei este ceva normal, si de bun simt. Pentru noi este ceva iesit din comun. Vineri dimineaţă, liderul separatiştilor scoţieni Alex Salmond şi-a recunoscut înfrângerea, după ce peste 55% dintre scoţieni au votat împotriva independenţei. Acest domn a iesit public, imediat dupa publicarea rezultatelor referendumului, si a indemnat in primul rand pe cei care au votat pentru independenta sa recunoasca faptul ca majoritatea a decis impotriva independentei. Mai mult de atat, a demisionat din postul de prim ministru si din fruntea partidului secesionist pe care il conducea.Alex Salmond, First Minister of Scotland.jpg

Acest om a dus o campanie extraordinara de a convinge pe compatriotii sai sa voteze independenta fata de Regatul Unit. In momentul in care s-a decis prin vot democratic impotriva, s-a pus in slujba majoritatii cum putea mai bine, a ingropat actiunea secesionista. A evitat o societate schizoida, si poate rupturi ireparabile de gen razboi civil. Nu a renuntat la visul independentei, va relua lupta, dar acum respecta majoritatea, accepta ca a pierdut o batalie, vorbeste despre campania care continua, intr-un mod total ne-distructiv. Oricum s-ar pune problema, Scotia este mai independenta de acum incolo, si va fi si mai mult. Din acest punct de vedere a reusit. Este independenta din doua motive, primul, ca spre deosebire de uniunea fortata de aspectul material din trecut, uniunea pastrata acum este votata, decisa liber consimtit. Al doilea ca Scotia ca si tara, va capata putere de decizie mai mare asupra propriei sorti decat pana acum, adica exact ceea ce isi doresc.

Ceea ce avem nevoie si noi este ca ai nostri politicieni sa aiba puterea sa faca acelasi lucru dupa alegeri : primul discurs sa fie al reprezentantului partidei care a pierdut, care sa certifice faptul ca depune armele pana la urmatoarea lupta electorala, si sa indemne propriul electorat sa respecte decizia majoritatii. Am vazut doar doua astfel de exemple in istoria recenta : Klaus Johannis si Adriean Videanu. Restul, au vorbit despre camioane si camioane cu dovezi, ba-i aici, ba nu-i aici. Si nu stiu de ce aceste sus-pomenite camioane imi seamana tare mult cu alte camioane, mai de la est, avand in vedere tehnica de manipularea maselor.

Totusi politicienii nostri mai au nevoie sa faca si urmatorul pas, de a-si indemna raspicat sustinatorii sa respecte decizia majoritatii si sa inceteze campania electorala in momentul in care Biroul Electoral Central anunta rezultatele finale, trecand naibii la treaba. Si ca sa mai invete si Mihaela dragostea mea ceva bun simt, in Marea Britanie nici o forma de informare media, site internet, etc nu are voie sa prezinte rezultate la exit-poll pana cand nu se inchid urnele. Orice companie media care este receptionabila pe teritoriul Marii Britanii intra sub incidenta acestei legi. Multumim domnule Alex Salmond pentru lectia de politica, strategie si bun simt ! Multumim monarhiei Marii Britanii pentru lectia de democratie, ironic, isn’t it?

Advertisements