Tags

Actiunea se petrece in viitorul apropiat, in care satelitul Pamantului, Luna, este folosita ca si colonie penitenciara. Metabolismul celor care stateau acolo mai mult de o anumita perioada se transforma de asa natura incat nu mai putea reveni pe Pamant. Urmasii fostilor detinuti erau oameni liberi, dar numai teoretic, Luna fiind de fapt inchisoare si pentru ei. In conditii foarte neobisnuite prinde viata o societate foarte ciudata, care simte nevoia sa devina o tara independenta recunoscuta de celelalte state de pe Pamant.

Pe langa dialogurile si monologurile deja cunoscute din cartea Infanteria Stelara a aceluiasi autor, care trateaza probleme generice sociale si politice, aceasta carte este un manual despre cum sa formezi o organizatie secreta, sa conduci o insurectie, sa manipulezi prin mijloace mass-media si sa dai o aparenta foarte democratica a actului de conducere a unui stat de catre doar doi oameni.

Dupa citirea acestei carti, vad intr-o lumina mult mai clara ceea ce se numeste a fi Revolutia din decembrie 1989. Cititi aceasta carte apoi faceti urmatorul exercitiu de imaginatie :

– Inlocuiti pe Warden cu Ceausescu
– Imaginati-va un Mike nemilos si inlocuiti-l cu Securitatea
– Imaginati-va un Bernardo de la Paz cu constiinta (lipsa a) lui Iliescu

si spuneti-mi ce iese.

Advertisements