Tags

Un atac fulger asupra Bavariei face ca acest stat sa devina o provincie a Prusiei. Pentru ca sa tin sub stapanire provinciile recent cucerite sunt nevoit sa suplimentez garnizoana oraselor si sa scutesc provinciile de taxe. Totusi muncitorii din Austria sunt in greva iar nobilimea se organizeaza si depune petitii la cancelaria imperiala. Colegiul din Coburg al Bavariei proaspat cucerite imi permite sa cercetez sextantul, un instrument de stabilirea locatiei navelor pe mare. Datorita cheltuielilor razboiului nu imi permit nici macar sa mai repar cladirile distruse de razboi.

https://i0.wp.com/i259.photobucket.com/albums/hh314/indy_14/eurasia-empiresmap.jpgO mica paranteza pentru a explica de ce Austria a fost redusa asa de rapid la neant. Austria era deja angajata intr-un razboi cu Polonia, o alta mare putere, si atat economia cat si armata Austriei erau deja solicitate. Austria a facut o grava eroare tactica declarand razboi unui stat mai mic, dar cu o economie robusta si o armata pregatita sa suporte un efort de razboi sustinut. Avand un teritoriu mare, fortele armate erau imprastiate prin toate provinciile, asa ca desi suma unitatilor militare era mai mare decat a Prusiei, de fiecare data cand s-a dat o batalie Prusia a fost in avantaj numeric si calitativ. La aceasta se mai adauga valoarea generalilor prusaci. Situatia este similara cu tacticile napoleoniene din perioada pre-imperiala : desi in inferioritate numerica per total, prin manevre si strategie militara, Napoleon alegea lupta doar cand avea superioritate pe plan local, plan local insemnad ori teatru de operatiuni sau chiar zone ale campului de batalie. Rolurile sunt inversate acum, Prusia detine aproape toate fostele teritorii ale Austriei, mai putin doua(Croatia si Transilvania), plus Bavaria. Desi Austria nu mai are aproape deloc unitati militare, Prusia nu poate cuceri ultimele doua provincii pentru ca este nevoita sa tina armate in garnizoanele oraselor cucerite pentru ca sa nu se rascoale provinciile.

Din punct de vedere economic, in acest moment, cele doua provincii initiale ale Prusiei sunt nevoite sa sustina economic majoritatea imperiului prusac, deoarece restul provinciilor sunt devastate de razboi. De aici situatia de lipsa cronica de fonduri. Prusia este de acum un imperiu, evenimentele care se intampla la fiecare sezon s-au multiplicat, iar coeziunea imperiului este inexistenta. Teritoriul a crescut de la 2 provincii la 8, sunt 4 centre universitare in loc de 2 si doua porturi mari in loc de unul. Acesta este momentul critic incare se afla daca un imperiu este de durata sau doar efemer. Este nevoie de cresterea coeziunii imperiului. In acest moment, mari generali si strategi au esuat in a transforma cuceririle fulminante in imperiu de durata. Imperiul lui Alexandru Macedon a cazut din lipsa coeziunii conglomeratului de natiuni cucerite pentru ca desi a cucerit un imperiu deja existent, in loc sa consolideze cuceririle a purces la extinderea lor imediata. Napoleon a facut aceeasi gresala tactica intrand in Spania si Rusia. Mai aproape de zilele noastre si Hitler si-a distrus formidabila armata provocand Rusia si mai apoi SUA. In toate aceste cazuri, materialul uman nu s-a regenerat dupa pierderile din campaniile militare. Desi masina de razboi functiona la perfectie, nu mai avea materie prima. S-a recurs la inlocuitori de materie prima umana, Alexandru a inrolat persani printre greco-macedoneni, Napoleon a inrolat in Marea Armata spanioli, italieni, nemti, polonezi si tot ce a mai apucat sa adune printre francezi, iar Hitler a facut la fel inroland toate tipurile de europeni in armata germana si folosirea aliatilor secundari ca si trupe auxiliare. Spiritul combativ al populatiei care a stat la baza succesului initial nu s-a putut transmite la noii recruti, plus faptul ca acest spirit a fost macinat de lungile campanii, fara perioada de refacere. Din punct de vedere economic, un imperiu este mai costisitor de intretinut decat un stat mai mic : distantele sunt mai lungi, rezistenta la schimbare este mai mare, fortele folosite pentru ordinea publica sunt mai mari, iar regiunile sunt inegale din punct de vedere al densitatii, bunastarii si mentalitatii populatiilor. Unitatea este intretinuta doar de forta armata si administratia imperiala. Orice mic soc poate provoca o cadere ca a unui castel de carti. Dovada faptului ca dupa moartea lui Alexandru imperiul sau s-a scindat intr-o gramada de statulete, dupa campania dezastruoasa din Rusia steaua lui Napoleon straluceste din ce in ce mai slab, iar Germania dupa cel de-al treilea Reich a pierdut o treime din teritoriul si din populatia avute inaintea izbucnirii razboiului.

De aceea eforturile viitoare vor fi indreptate catre consolidarea teritoriilor cucerite. Un imperiu matur si de durata ia nastere atunci cand intreaga zona stapanita are o oarecare coeziune a mentalitatilor si a modului de gandire. Daca va aduceti aminte de inceputul acestei serii de articole, pregateam ocuparea viitoare a Prusiei de Vest prin trimiterea unui misionar protestant pentru convertirea populatiei. La fel a incercat si Hitler, prin instaurarea unor guverne de similare cu nazismul in tarile europene, vezi Garda de Fier in Romania. Mai aproape de zilele noastre, in Ucraina asistam la lupta intre doua mari forte, SUA(secondata si nu prea de UE) si Rusia, in care vedem ca SUA/UE au reusit convertirea majoritatii populatiei la modelul lor de civilizatiei iar Rusia, in disperare de cauza intervine brutal si cinic cu forta armata.

Stiinta Diviziunii Muncii a fost descoperita, la fel si Imprejmuirea, a crescut rata de expansiune a economiei, exista posibilitati tehnice de extindere ale porturilor, dar nu sunt fonduri. Se cerceteaza Companiile pe Actiuni si Imbunatatirea Selectiei Animalelor. In Ungaria, Austria si Bavaria populatia face greve si incepe sa se rascoale impotriva noilor stapanitori. Fondurile existente vor fi directionate catre repararea stricaciunilor provocate de razboi. Nu sunt fonduri pentru refacerea unitatilor militare.  Se descopera tehnologia srapnelurilor si se continua cercetarea pentru imbunatatirea grenadelor. Cetatenii din Austria trec de la greve la revolte armate. Bavarezii si maghiarii s-au mai linistit un pic, nu inainte de a distruge ceva fabrici ce vor trebui reparate. Strivesc rebeliunea austriaca, si daca tot mi-am deplasat armata prin zona, fac un raid prin Croatia si cuceresc si aceasta provincie. Reusesc sa mai strang ceva fonduri pentru repararea unora dintre cladirile avariate. Distrug colegiul catolic din Insbruck, pentru ca m-am saturat de urzelile tesute de iezuiti care instiga populatia la rascoala. Austria este in continuare ne-pacificata. Corpul principal de armata este permanent detasat in Viena pentru prevenirea si innabusirea oricarei revolte armate. Reusesc sa strang finante pentru refacerea armatei din Viena. In continuare am cladiri afectate de distrugerile razboiului.

Ministrul Armatei moare, si il inlocuiesc cu cel mai bun ministeriabil, care, in ciuda tineretii, inca nu se ridica la nivelul predecesorului. Costurile cu intretinerea armatei cresc. Se termina de cercetat Imbunatatirea Selectiei Animalelor, creste eficienta fermelor, care acum genereaza cu 2% mai multa bunastare. Se inventeaza Sextantul, navele se vor misca mai mult cu 5%. Incep cercetarea baionetei cu inel, si a calirii lemnului utilizat pentru corabii. Muncitorii din Austria continua sa se revolte, distrugand tesatoria din Salzburg. Imperiul Otoman profita de slabiciunea Imperiului Austriac, redus acum doar la provincia Transilvania, si ii declara razboi. Pentru ca sunt legat sentimental de aceasta provincie, detasez un corp de armata expeditionar pentru a ocupa provincia inaintea otomanilor.

Pentru ca a crescut cantitatea de fildes adusa de corabiile mele, pretul acestuia a scazut. Pretul condimentelor din Asia de Sud-Est si Indii a devenit apropiat de cel al fildesului, astfel ca incep sa directionez corabii in acea directie. Reusesc sa strang fondurile necesare extinderii portului din Rostock pentru a-mi mari capacitatea comerciala si a deschide noi rute. Pe locul fostei cladiri iezuite din Innsbruck construiesc o scoala de duminica protestanta. Innabus inca o revolta armata in Austria, si reusesc sa incep extinderea portului din Triest.

(Continuarea aici)

Advertisements