Tags

Orice conducator modern are schitat urmatorul plan : Mesajul-> Obiectivele-> Planul cu etape si lucruri concrete. Toate acestea sunt inlantuite logic, si pe intelesul majoritatii publicului caruia se adreseaza. Este un fel de a arata ce are de gand a face concret, in loc de a se umfle in pene ce dashtept m-a facut mama si ce nasoi e ailalti. Decenta si diplomatie in limbaj si comportament. Sa nu creeze false asteptari. Candidatul sa spuna clar si raspicat tuturor ca totul se va face prin munca si efortul tuturor cetatenilor, ca nu exista nici o solutie prin care sa progresam stand degeaba cu mana intinsa sau dand din gura fara rost. Sa vorbeasca asa cum trebuie sa o faca un presedinte si om de stat, nu ca un mistocar la bere cu baietii. Mai pe larg aici. Iata ca si antreprenorii romani cer ceva similar, s-au saturat de gargara. Ei bine, cele de enumerate pana acum sunt forma, si nu fondul candidatului. Adica pe romaneste, ambalajul, nu continutul.

https://i2.wp.com/www.presidency.ro/images/portrete/presedinte/1/_LUP6949_p1_resize.jpgSa ne uitam putin la continut, adica materialul din care este alcatuit un om, in planul personalitatii sale. Spirit de sacrificiu adica sa isi puna pe plan secund binele personal pentru bunastarea concetatenilor pe care ii servesc. In practica, asta se traduce prin aleg sa nu ma imbogatesc luand spaga sau facand afaceri cu statul pentru ca e mai importanta societatea decat persoana mea. Similar cum o albina muncitoare isi sacrifica de multe ori viata pentru bunastarea stupului.

Responsabilitate adica modul de gandire, stiinta si sentimentul ca fiecare vot dat, fiecare actiune ca si functionar si om politic are niste consecinte care pot fi atat bune cat si nefaste. O astfel de persoana nu ar lua decizii de guvernare dupa ureche, si chiar daca ar lua cele mai juste si mai bune decizii tot nu ar dormi bine in unele nopti cu gandul ca poate exista o solutie mai buna decat cea luata deja.

Valori si repere morale, cinste, integritate, si constanta. Un om integru, si care crede in valori inalte (democratie, justitie, respect fata de concetateni, etc) care este cinstit si integru (nu a furat, mintit, inselat, facut trafic de influenta, etc) si care arata o constanta in ceea ce face si declara in fiecare zi (adica nu se contrazice de la o zi la alta) poate da tonul unei organizatii sociale. Este etalonul la care acea societate se poate referi, este modelul de urmat pentru apropiatii sai, subalternii, concetatenii sai, etc. Este o echivalenta aici, de cele mai multe ori, alesul este oglinda si reprezentantul alegatorilor, si invers. Un votant scandal nu va vota niciodata un om serios si muncitor, ci pe unul care ii ofera ce vrea, scandal. Doar cand alesul reuseste sa fie peste medie se imbunatateste societatea. Daca alesul este sub medie, societatea se degradeaza.

Realizari concrete, palpabile si de durata care atesta faptul ca este in stare sa faca ceva si nu doar sa dea frumos din gura. La angajare, cu exceptia tinerilor absolventi, orice candidat la un post, isi completeaza CV-ul. La fiecare pozitie ocupata, completeaza aria de responsabilitati si ce realizari a avut. In companiile moderne, conteaza mai mult ceea ca ai facut intr-o ora decat faptul ca ai stat la serviciu 12 ore. Daca ai fost pe temeiul romanesc un angajat tip “ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim” si cand esti intrebat ce realizari ai avut la serviciu zici ca “am muncit mult” e semn ca ai facut cooperativa munca in zadar si nu stii pentru ce muncesti de fapt. Pana si absolventii au ceva realizari, certificate prin diploma; conteaza, bineinteles si calitatea emitentului diplomei. Ordinul de marime la care s-au intamplat acele realizari conteaza, una este sa organizezi o scara de bloc, alta este sa organizezi un sat de 200 de case, sau un municipiu de sute de mii de locuitori, cu atat mai mult o tara, si alta e sa fii sef in firma lu’ tata care face afaceri (oneroase) cu statul. Ori un conducator de tara care nu stie pentru ce a muncit si nu a avut realizari, sau au fost minuscule ca si impact, ce garantie ne ofera ca poate sa faca ceva concret si pentru o tara?

Cand Biroul Electoral Central va anunta lista de candidati voi face clasamentul lor pe baza criteriilor de mai sus, acordand note de la -10 la 10. Si imi cer scuze de pe acum daca voi alege sa nu acord timp foarte mult unora dintre ei.