Tags

,

Multi cred ca s-au mirat de lipsa de combativitate a Marii Britanii pentru pastrarea Hong Kong-ului si usurinta cedarii acestuia in 1997 catre China. Am fost si eu unul dintre acestia. In schimb, dupa citirea lucrarii de doctorat a lui Neagu Djuvara, publicata in Romania sub numele Civilizatii si Tipare Istorice, am aflat cat de mare impact il poate avea un singur om care se muta dintr-o zona cu o anumita civilizatie in alta. Cum a contribuit de exemplu Dimitrie Cantemir la modernizarea Rusiei. Va ganditi atunci la ce poate face un oras intreg cand este mutat dintr-o civilizatie in alta? Hong Kong era un oras-perla a coroanei Marii Britanii, la confluenta dintre doua lumi, capitaliste si comuniste, occidentale si chineze, in care s-a rafinat extraordinar spiritul mercantil chinez care a capatat grefa liberalismului individual economic al civilizatiei occidentale. Pe langa aceasta, s-a grefat totusi si alt spirit, al democratiei. Al omului stapan pe destinul sau, care doreste ca guvernantii sa lucreze pentru el, si nu sa fie niste oligarhi care se comporta ca o grupare ierarhizata de dictatori. China a lasat sa treaca ceva ani pana sa inceapa sa faca schimbari, lasand aparent Hong Kong sa functioneze pe principiul o tara doua sisteme. Primele incercari mai incisive de a aduce diversitatea lumii fostei colonii britanice la uniformitatea Republicii Populare Chineze au constituit scanteia ce a aprins butoiul cu pulbere. Va invit sa va reflectati la citatul din Machiavelli caci cine cucereste un oras liber si nu il darama comite o eroare grava, si se poate astepta sa fie ruinat el insusi”

Proteste studenţeşti la Hongkong, combătute de poliţie la 28 septembrie şi cu gaze lacrimogeneCaci un grup de oameni, care au gustat din fructul(oprit al) libertatii economice, politice, si mai ales al gandirii neingradite, nu poate fi infrant asa usor daca raman in continuare impreuna. Poti pune catuse fizice, il poti arunca in inchisoare, dar ideile, gandurile si idealurile nu i le poti lua. Va fi fermentul ce va face sa fiarba toata China. Chinezii care studiaza in Hong Kong dupa modelul civilizatiei occidentale adepta a diversitatii nu vor accepta asa usor uniformitatea impusa de catre Politburo. Un foarte interesant amestec de educatie la scoala in engleza, dar mamele si doicile care le vorbesc in cantoneza, asa ca acesti oameni sunt mai intai de toate chinezi.

De aceea sa nu va surprinda daca brutalitatea fortelor de ordine va creste, si vom avea parte de o a doua piata Tiananmen. Caci desi aparent Marea Britanie pare ca a cedat prea usor aceast oras, din punct de vedere al ideilor si exigentelor noilor cetateni ai Republicii Populare Chineze Hong Kong-ul a fost un cal troian. Chiar daca protestul din Tiananmen a fost strivit brutal, China a fost nevoita sa se reformeze. Ironic, aceasta reforma facuta la presiunea acestor protestatari sta la baza exploziei economice a Chinei din ultimele doua decenii. Caci daca politic nu s-au putut acorda libertati, s-au acordat cele economice. Acum este momentul celui de-al doilea val de reforma, cel al acordarii libertatilor politice. Chiar daca protestele din Hong Kong vor fi reprimate brutal, si se va face initial voia Beijing-ului, viitorii lideri ai Politburo-ului, la transferul de putere catre urmatoarea generatie de lideri comunisti chinezi vor incepe sa implementeze si aceste reforme. Civilizatia occidentala a fost toxica oricarui regim cu un oarecare grad de autoritate despotica. Sper eu ca asa vom asista la caderea ultimei mari redute comuniste, China, cat si a celei mai odioase, Coreea de Nord, al carui regim comunist mai este intretinut numai prin bunavointa fratelui mai mare si vecin. Vor mai ramane celelalte 3 mai exotice, Cuba, Laos si Vietnam.

Pe de alta parte, asa cum aflam din cartea domnului Djuvara, foarte posibil ca aceasta inglobare a diverselor civilizatii in sfera de influenta a civilizatiei occidentale planetare, desi aceasta pare a se apropia de apogeu, sa nu fie decat germenii ce vor sta la baza disolutiei actualului model occidental si startul unui nou ciclu al viitoarei civilizatii, sper eu, cosmice.

Advertisements