Tags

, , ,

Din precedentul articol am mai aflat cate ceva despre economie. Cand un bun este rar si foarte cautat de consumatori, este foarte scump : la cerere mare si oferta mica, preturile cresc. Pe masura ce apare o cantitate mai mare de bunuri, acele bunuri devin mai ieftine : la cerere mica si oferta mare, preturile scad. Un comerciant/producator bun, anticipeaza momentul in care alte produse incep sa devina la fel de profitabile si isi diversifica oferta. Pe masura ce oferta se diversifica, se castiga din doua directii : in primul rand pe volum mai mare, chiar daca marja e mica, profitul e mare in continuare; in al doilea rand oferta diversificata creste volumul.

Sa ma explic : eu vand rosii, cine vine sa cumpere rosii, va cumpara numai rosii. Daca as vinde rosii, castraveti si ceapa, din cei care vin sa cumpere rosii, mai este cate unul care isi aduce aminte ca pentru salata mai merg si niste castraveti si niste ceapa, si cumpara de toate. Cam asta s-a intamplat in Romania recent, si in lume mai demult, prin aparitia hipermagazinelor, care vand “de toate”, de la sosete si mancare pana la asigurari, mobila si masini. Lanturile mari de comercianti negociaza altfel cu furnizorii. Una este sa fii chioscar de la coltul blocului care cumpara 4 baxuri de hartie igienica pe saptamana si alta e cand cumperi cateva zeci de vagoane pe an. Rezulta ca prin volume mari, scade pretul de achizitie. Dorind sa ramana competitive, lanturile mari de magazine tin marjele de profit cat mai jos, ca sa vanda in dauna concurentei. Unele lanturi de magazine mamut, ajung sa cumpere atat furnizorii de produse finite, cat si producatorii de materie plina. Ajung astfel sa detina intreg lantul de productie de la materie prima (furaje) produse superioare (carne) produse procesate (carnati, salam) mancare gatita si servicii(restaurant). Walmart a ajuns astfel prima companie privata din lume care si-a lansat propria retea de sateliti pe orbita in 1980, cu 10 ani inainte de a-si deschide primul magazin in afara SUA. Este ceea ce voi face si eu in Empire, sa obtin mijloace de productie a ceea ce comercializez, prin coloniile de peste ocean.

Suedia cucereste Hanovra si pot face astfel comert cu Suedia pe uscat, eliberandu-mi un slot de comert maritim, pe care il folosesc sa inchei acord comercial maritim cu Statele Italiene. Incep constructia de ferme pentru a creste cantitatea de hrana, si implicit bunastarea populatiei si sporul natalitatii. Reiau planul de a trimite trupe pentru extirparea pirateriei din insulele din Atlantic. Prefer sa starpesc cuiburile pirateriei de pe uscat, in loc sa ma aventurez in urmarirea pe mare a navelor de pirati. Apare lucrarea Bogatia Natiunilor, o carte istoric scrisa de Adam Smith, care contine o suma de teorii despre diviziunea muncii, atingerea interesului propriu si libertati economice. Cel mai notabil aspect introdus de Bogatia Natiunilor este inlocuirea metalelor pretioase ca moneda cu bancnotele. Cresterea comertului explodeaza la 25%, cladirile industriale genereaza cu 2% mai mult venit, iar orasele cresc din punct de vedere economic cu 6% mai mult. Aleg sa cercetez mai departe Separarea Puterilor in Stat.

Expeditia catre insulele piratilor a pornit la drum : 8 unitati de infanterie se imbarca pe 2 nave. Finantarea acestei expeditii imi reduce veniturile, astfel ca o perioada imi este greu sa pornesc proiecte de anvergura, incep sa fac investitii marunte generatoare de profit pe termen scurt : extind toate fermele de pe teritoriul Imperiului. Banii tinuti “la saltea” si neinvestiti nu produc nimic. Investindu-i veniturile imi cresc gradual, putand astfel sa fac investitii din ce in ce mai mari.

Se termina de perfectionat Facilitatile Navale pe Uscat, pot construi acum docuri si sa imi extind Amiralitatea. Cercetez mai departe Rotatia Culturilor folosind 4 campuri. In Berlin extind Baracile la Scoala de Instructie Militara si Turnatoria de tunuri la Fabrica de tunuri. In scurt timp voi putea recruta unitati militare de calitate superioara. Ajung primele transporturi de zahar din trestie de pe Coasta Braziliei. Tarifele din activitati comerciale au ajuns aproape duble fata de taxele percepute de la populatie.

S-au terminat de extins porturile. Deschid noi rute comerciale cu Olanda si Savoia. S-au terminat de extins toate fermele Venitul net a crescut cu 50%. Suedia pierde Hanovra in favoarea Olandei dar reuseste sa re-cucereasca Norvegia. Se termina de cercetat o imbunatatire in domeniul constructiei de tunuri, ce permite re-incarcarea de tunuri pe campul de lupta cu 10% mai repede. Cercetez Roata de Tors, prima mare inventie in materie de industrializare a producerii de fire prin tors, care va creste profitabilitatea tesatoriilor cu 8%. Construiesc o scoala protestanta in Nyíregyháza, si extind centrul din Innsbruck la Colegiul Divinitatii pentru a converti populatia de la catolicism la protestantism. Prefer cetateni independenti, increzatori, intreprinzatori si cu spirit de inovatie, iar trecerea de la catolicism la protestantism o sa ajute la schimbarea de mentalitate.

Apare conceptul de Separarea Puterilor in Stat, automat se adauga 3% la cresterea economica. Principiul Separarii Puterilor in Stat porneste de la premisa ca puterea nelimitata are efectul de a corupe mintile celui care o poseda. Lui Charles de Secondat ii datoram prima implementare a primului sistem, in care guvernarea unui stat se imparte intre legislativ (echivalentul Parlamentului din Romania de astazi) executiv (Presedintele si Guvernul din Romania de astazi) si puterea judecatoreasca (Judecatorii zilelor noastre). Legislativul scrie legi, executivul le pune in aplicare, iar Justitia se asigura ca legile sunt respectate. Sunt cele trei picioare ale unui trepied care mentin o societate in stare de functionare iar abuzurile sunt limitate la minim. In Romania guvernul(=executiv) da ordonante de urgenta(=activitate legislativa) si membri ai parlamentului (=legislativ) sunt in acelasi timp si ministri(=executiv). Rezultatele se vad prin numarul de dosare facute de DNA la adresa politicienilor, multi dintre ei aflati astazi dupa gratii. Cel mai recent caz care arata cat de adanc a patruns acest cancer in politica romaneasca este cazul Sova+Hrebenciuc+lege de amnistie si gratiere=DNA.

Continui sa cercetez Drepturile Omului. Istoric vorbind, este o teorie a lui Thomas Paine, implicat in revolutiile din Franta si SUA. Una dintre ideile principale ale sale era ca omul nu trebuie pedepsit pentru opiniile sale si trebuie sa fie liber sa le expuna maselor. Odata cu evolutia omenirii, a aparut o a patra forta in stat, cea a mass-media. Rolul fiind de informare a maselor despre ceea ce se intampla. Primul care a inteles cum poate functiona acest instrument impotriva unei societati democratice a fost Napoleon care a practicat cu succes nu numai cenzura cat si pentru propaganda. Definitia propagandei pe intelesul tuturor inseamna conform lui Garth Jowett si Victoria O’Donnell o modalitate deliberata, sistematia de a schimba perceptii, manipula cunoasterea si comportamentul direct pentru obtinerea unui raspuns care ajuta scopului dorit de catre propagandist. Istoric propaganda a fost un instrument folosit de Biserica Catolica pentru raspandirea credintei in afara Europei. In Romania propaganda a fost folosita cu succes inainte de Revolutie de catre fosta dictatura, apoi de catre regimul neocomunist iliescian prin TVR (“ati mintit poporul cu televizorul” va spune ceva?) iar in zilele noastre, TVR este folosit mai cu perdea de catre partidul aflat la guvernare, Antenele de catre Voiculescu-PC(R)/Tariceanu-PLR, Romania TV de catre Ghita-PSD iar B1 mai cu perdea de catre Basescu(Udrea)-PMP. Asocierea dintre propaganda si Antene imi da o explicatie de ce este asa de bun un fost pastor ca director de televiziune de propaganda, si ma refer la pastorul teleevanghelist al urii Mihai Gadea. Una peste alta, avem un personaj in politica la nivel inalt din Romania care se amesteca in tot si in toate, si executiv, si legislativ, si justitie, si mass-media. Acest personaj daunator doreste sa devina presedintele Romaniei. Bineinteles ca vorbesc despre Victor Ponta, care este prim-ministru(executiv) care da ordonante de urgenta(=legislativ) da indicatii procurorilor si protejeaza coruptii din partidul al carui presedinte este (=imixtiune in justitie) si mai si controleaza mari parti din mass-media (TVR, Romania TV) sau o curteaza (Antene). Acest comportament este similar doar regimurilor totalitare, modelul suprem din zilele noastre de psihopat la putere ce se incadreaza in acest tipar fiind Putin.

Sa revenim la Prusia din Empire Total. Odata cu aparitia acestor ultime doua concepte, nivelul de nemultumire al populatiei creste foarte mult. Asa pentru ca forma de guvernare este monarhia absoluta, in care regele decide totul. Principiul Putere prin stiinta si bunastare enuntat la inceputul jocului ia sfarsit aici. Puterea prin stiinta si bunastare are nevoie de Drepturile Omului si Separarea Puterilor in Stat, si este incompatibila cu absolutismul si totalitarismul. Singura modalitate de a mentine unitatea imperiului este prin reprimarea armata in mod repetat a revoltelor cetatenilor care doresc reformarea statului(vezi recentul exemplu Hong Kong) si mentinerea de largi contingente armate in orasele principale. Mentinerea contingentelor armate necesita resurse care sunt deturnate de la cercetare si bunastarea cetatenilor(vezi starea de saracie actuala a Coreei de Nord).

Acesta este ultimul articol din aceasta serie.

Advertisements