Tags

, , ,

In gimnaziu nu aveam telefoane si tablete. Jocurile tetris erau o raritate si ele. In schimb jucam ping-pong pe catedra in recreatii si fotbal in ora de sport. Gemenii, Iulian si Dorel erau cei mai cautati jucatori atunci cand se impartea clasa in jumatate si se faceau echipele. De putine ori pierdea echipa in care jucau ei. Erau frumosi inteligenti buni la carte si cuminti, asa ca ti-i doreai prin preajma la lucrare de control sau cand erai ascultat, ca sa mai sufle. Aveau increderea aceea puternica pe care ti-o da fratele geaman pe care stii ca te poti baza dintotdeauna. Erau buni si la nascocit metode de distractie. Intr-o zi au scos o “revista”, cateva coli de caiet studentesc pe care desenasera caricaturile personajelor din clasa, cu porecla dedesubt si o mica descriere amuzanta alaturi. La desene a participat si Razvan. Pe atunci inca mai cochetam cu poezia, asa ca am contribuit la alcatuirea unora dintre descrieri in versuri. Maimutareala societatii oamenilor mari a continuat. S-au organizat alegeri, la care, bineinteles, candidatii, vreo 5 la numar, au fost o parte din personajele caricaturizate, printre care ne-am numarat si eu, si gemenii.https://i0.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/98/TRS_ballot_papers.svg/800px-TRS_ballot_papers.svg.pngTot gemenii au fost si cu ideea, si cu executia. Au facut buletine de vot pe care au desenat in miniatura siglele candidatilor, si o cutie de carton amenajata drept urna. Stampila de vot a fost foarte ingenioasa, o guma de sters patrata, in care au cioplit litera V. Ca sa poti vota, dadeai cu stiloul pe conturul literei, apoi puneai stampila pe buletin.
Gemenii aveau personalitati diferite, Iulian era extrovertit si expansiv, Dorel era introvertit si rezervat, si se completau bine impreuna. Inca nu cunosteam astfel de cuvinte atunci, si ii descriam ca pe cel trist si pe cel vesel. La votare, erau langa urna, si explicau votantilor cum se procedeaza. Iulian era cel mai vocal in a convinge votantii sa ii voteze. Mergea chiar pana la a impiedica sa fie votat altcineva in locul sau, impingandu-i mana votantului, si de vreo 2-3 ori chiar a sters un vot de pe un buletin si a pus el stampila unde trebuie, adica pe propria casuta. Noi, ceilalti candidati, au fost mai rezervati. Efervescenta a atras mai multi votanti decat buletine de vot tiparite. Asa ca votantii au inceput sa vina cu buletine confectionate de ei. Paulica, un coleg care nu se amesteca de obicei  in jocurile noastre, a convins vreo 2-3 colegi sa isi faca buletine si sa vina sa ne voteze pe mine sau pe Razvan. Si nu pentru ca aveam vreo prietenie deosebita, interactionam destul de rar. Doar pentru ca nu i s-a parut corect ceea ce facea Iulian in timpul votului. Un grup de fete s-a coalizat la fel sa o voteze pe Florina, sefa oficiala a clasei inca din scoala primara. Iulian a castigat cu 20 de voturi, Dorel 10 si Florina 8, restul de 7-8 voturi impartindu-se intre ceilalti 3 candidati. Florina nu isi inscrisese candidatura, nici nu a participat la campania electorala, fusese inclusa din oficiu.
Paulica si prietenele Florinei mi-au impartasit sentimentul ca votarea nu s-a desfasurat in conditii tocmai corecte. Era relativ usor de acceptat ca cel mai popular candidat, care avea posibilitatea de a cumpara voturi prin promisiunea de favoruri viitoare, scosese o revista in care era infatisat in culori mai bune decat ceilalti candidati sa castige competitia, si nu ar fi fost prea multi deranjati de rezultatul sondajului de popularitate. Dar sa fortezi pe ceilalti sa te voteze pe tine? Sa stergi optiunea de vot a cuiva si sa o muti pe propria casuta? Si sa mai numeri tot tu voturile? Paulica si baietii lui, si o parte din prietenele Florinei au votat pentru ca nu le-a placut asta, desi in mod normal ar fi privit de departe amuzati la jocul nostru, fara sa participe. Celelalte prietene ale Florinei au venit sa voteze pentru ca au crezut in ea, desi ea nu a cerut acest lucru. Din cate stiu nici unul dintre personaje nu a intrat (inca) in politica. Sunt personaje reale, posibil ca memoria sa imi fi jucat feste in privinta unor amanunte. Nu s-a intentionat o metafora la adresa situatiei actuale a candidatilor la functia de presedinte.
Lectia pe care am invatat-o in acest fel mi-a prins foarte bine prin 2000, cand m-am inscris ca si observator ProDemocratia la alegeri. Simtisem pe pielea mea de ce nu este bine ca sa fie altcineva in cabina de vot cand votezi, de ce in jurul sectiei de votare sa nu fie materiale de propaganda electorala, de ce in ziua votului nu trebuie sa apara clipuri si emisiuni electorale sau manifestatii electorale organizate. Ba as merge mai departe, ca in Regatul Unit, nici macar rezultatele sondajelor de opinie sa nu se publice cat inca se mai voteaza. Am citit regulile de pe pliantele furnizate de ProDemocratia o singura data, si intelesesem ce lipsise la votarea din gimnaziu. Si am stat scai de capul sefului sectie de votare la care am fost repartizat sa nu care cumva sa se intample ceva in neregula. Asta desi ca votant aveam o optiune clara politica, iar candidatii si formatiunile alese nu erau intr-o situatie prea grozava.
Daca sunt printre cititori persoane carora le este greu sa explice celorlalti regulile de la sectia de vot si din ziua votului, poate le va fi de folos aceasta povestire. Mai departe, as spune, daca sunteti diriginti la vreo clasa, sau profesori de educatie civica, poate sacrificati o ora pentru a organiza “alegeri” in clasa pentru ca elevii sa invete si sa inteleaga pe pielea lor cum functioneaza acest exercitiu democratic. Asa in speranta unor viitoare generatii de cetateni care vor absenta mai putin la vot si vor fi mai intoleranti la abaterile de la regulile democratice.

Revenind la prezent, cel mai incorect candidat a fost Viorel Ponta. In primul rand staff-ul sau de campanie electorala l-a demonizat pe Johannis cum au putut mai mult, ca e neamt, ca e luteran, ca are case, ca n’are copii, ca taie pensiile, ca e omul lui Basescu. Apoi au fost impiedicati sa voteze foarte multi romani, care sunt votanti traditionali anti-PSD, si ar fi votat masiv Macovei si Johannis. Ma refer la greutatile intampinate de catre studentii si rezidentii din Bucuresti care nu au viza de Bucurest datorita lipsei declaratiilor pe proprie raspundere. De asemenea, in diaspora au fost cozi de sute si chiar mii de romani care trebuiau sa voteze cu doar 3 stampile. Calculand 5 minute necesare pentru a vota, in 14 ore, cu 3 stampile pot vota doar 504 oameni. Pe 16 octombrie va trebui sa votam candidatul care a fost cel mai decent, si anume Klaus Johannis.

Advertisements