Tags

, ,

Am stat de vorba cu multa lume. In principiu pentru a determina oamenii sa voteze, apoi spre a-i indruma spre candidatul care simt eu ca e mai potrivit avand in vedere oferta disponibila.

https://i1.wp.com/media.hotnews.ro/media_server1/image-2014-11-7-18489257-41-rezultatele-prezidentiale-fiecare-localitate-din-romania.jpg

Sunt familii in care copiii voteaza cu Macovei/Johannis si parintii voteaza cu Ponta/Tariceanu/Vadim/Diaconescu. Nu inteleg totusi unde sunt votantii Udrea, am auzit de o singura familie cu astfel de votanti.

Este o falie extraordinar de mare intre tinerii conectati la stiri, internet si economia reala si parintii pensionari care se dezinformeaza de la televizor. Orizonturile parintilor pensionari sunt foarte inguste. Departe de mine gandul de a arunca anatema, oamenii acestia sunt victime ale traiului in comunism, neadaptarii la capitalism si democratie, si a traiului in frica toata viata. Sunt foarte usor manipulabili prin frica, si daca nu incerci sa interactionezi cu ei aratandu-le spectrul fricii sunt mai nelinistiti decat daca i-ai ameninta. Cand sunt amenintati, stiu ce au de facut, intra instinctul de supravietuire in functiune, ori contraataca ori se fac mici intr-un colt, cert este ca stiu ce au de facut. Cand incepe discutia cu argumente logice, sau apelul la sentimente mai umane, gata, s-a terminat, ii dereglezi complet, unii devenind mai agresivi decat atunci cand contraataca de frica. Au un egoism fenomenal, dezvoltat tot ca instinct de supravietuire. De multe ori am incercat sa explic urmatorul lucru : pentru fiecare 100 Ron primit de un pensionar de la stat ca si pensie, sunt cel putin 200 Ron luati de catre stat de la copiii aceluiasi pensionar. Faptul ca i se dau 10 lei la pensie, ca apoi sa le devalorizeze pensia prin inflatie, apasa greu asupra copiilor sai. Ca daca s-ar lua masuri economice potrivite, de folosire a fondurilor pentru creat de locuri de munca, odraslele lor pot castiga cu 500-1000 de ron mai mult decat acum, astfel ca vor fi mai multi bani pentru pensii, cat si mai multi bani in casa efectiv. In cifre, in loc sa se creasca pensia de la 500 la 510 ron acum, sa se ia masuri concrete ca in 2-3 ani sa creasca treptat salariile copiilor de la 2000 la 2500 fiecare, si apoi pensia parintilor de la 500 la 550 ron. Vorbim de oameni care locuiau in aceeasi gospodarie, care mananca la comun. Reactia a fost mai mult decat dezamagitoare, eu vreau banu’ meu acum, ma cam doare in cur de fi-miu daca nu castiga mai mult, eu votez Ponta, ca imi va da sau Tariceanu ca mi-a mai dat, sau Vadim/Diaconescu pentru ca le zice bine. Solidaritate inexistenta. Repet inca o data, acesti oameni sunt niste victime, supravietuitori cu rani adanci.

La polul opus exista o generatie fantastica de tineri recent intrati in maturitate, si nu exagerez cu nimic, unul dintre liderii lor este Alexandru Bajdechi. Este o masa de tineri inteligenti, intre 18 si 40 de ani, care se informeaza corect, au independenta financiara, incredere in sine si spirit de sacrificiu. Cumva, generatia cu cheia de gat convietuieste foarte bine cu cea a tabletelor. Prin vara eram intr-o discutie pe un forum in legatura cu inscrierea la o facultate pentru obtinerea diplomei acelea IT cu ajutorul careia sa se obtina deducerea de 16%. Facultatea, bineinteles, particulara, si era un “organizator” al grupului care se ocupa de relatia cu facultatea. Examene luate relativ usor, scopul fiind achitarea taxelor, si nu actul educational, doar un pic de agitatie pentru licenta. Majoritatea corporatisti, nu erau speriati de un deadline inofensiv gen licenta. Organizatorul a explicat foarte clar : aceasta universitate are sprijin politic PSD. Posibil ca daca Ponta pierde alegerile prezidentiale si sefia partidului, iar partidul intra in opozitie, facultatea sa nu mai poata fabrica diplome contra cost, si sa se piarda si taxele platite pana atunci, si sansa de a primi deducerea de 16%. Reactia tuturor a fost foarte transanta : ma inscriu la facultatea asta si votez impotriva lui Ponta. Prefer sa pierd banii de scolarizare si sa nu primesc deducerea de impozit decat sa mai fie PSD si Ponta la putere. Taxele de scolarizare anuale se invarteau in total la 5-600 de euro, iar deducerea de 16% se face din salariul cuiva care lucreaza intr-o firma indeajuns de mare sa se poata acorda deducerea IT, deci nu tocmai mic. Despre acest spirit de sacrificiu vorbeam mai devreme.

A aparut civismul activ si combatant care se implica in politica. Echipa de campanie a doamnei Macovei a fost alcatuita majoritar din tineri independenti financiar si hotarati care vor sa faca diferenta in politica, au muncit gratis si au adus bani de acasa pentru ca viseaza la o societate mai buna, aici, fara sa emigreze. Oameni care donau bani pentru campanie apoi imparteau fluturasi la metrou. Atat corporatisti cat si profesori de liceu.

Nu stiu ce s-a intamplat dupa turul I, poate ca episodul cu votul diasporei, sau apropierea deadline-ului din 16 septembrie, dar incepand de pe 5-6 noiembrie a inceput un zumzet care acum s-a transformat in uragan. Aceasta generatie tanara a inceput sa preia controlul asupra societatii. Dupa vederea hartii rosii si a procentelor se lasase o liniste apasatoare, care insa nu a durat mult. Am avut exact sentimentul din Bucuresti din 2000, cand ceva a electrizat societatea si a dus la alegerea lui Traian Basescu la primaria Bucurestiului. Ei bine, asta s-a intamplat acum la nivel de tara, societatea s-a electrizat si va duce la alegerea lui Klaus Johannis la presedintia Romaniei. Am vazut aceasta generatie imbarbatandu-se reciproc, si facand o campanie electorala a cetateanului de rand fantastica. Am auzit o doamna, careia ii este scarba de politica, si nu poate suferi subiectul, vorbind unei rude de la tara despre Klaus Johannis si Sibiu. Am vazut o domnisoara timida si pana nu demult admiratoare a lui Ponta, convingandu-si o bunica sustinatoare a lui Ponta, fratele care nu voteaza, si ceilalti bunici votanti Vadim sa voteze cu Johannis. Un tanar cu o relatie disfunctionala cu parintii, adica nu comunica deloc, luandu-si inima in dinti si convingandu-i sa isi schimbe optiunea din Ponta in Johannis. Alti tineri facand planul ca sa ajute niste rude sa voteze la oras, pentru ca sa evite masluirea votului in sectia de votare din satul controlat de PSD. Cand auzi lumea prin jur spunand Auf Wiedersehen in loc de La Revedere, sau Bye-Bye nu poti sa nu sezi si sa cugeti ardeleneste.

Domnul Ponta si coalitia care il sustine si-au tras urmatoarele gloante in picior : impiedicarea diasporei si a studentilor sa voteze, campania murdara si plina de minciuni scarboase, sedinta de motivare prezidata de presedintele PSD Satu-Mare Mircea Govor, vacanta studentilor si anuntarea pe doua voci a taxelor ce vor creste din 2015. O sa detaliez de ce consider vacanta studentilor glont in picior. Vorbim despre studenti carora li s-au pitit buletinele de identitate de catre administratorii din camine, care nu au gasit destule declaratii pe proprie raspundere printate pentru a putea vota, si care au vazut scena cu parlamentarul care urla si dadea ordine prin sectia de vot in carei urna s-a gasit un teanc de voturi pre-completate cu stampila de vot in casuta nu spun cui. Din aceasta generatie de studenti face parte tanarul Alexandru Bajdechi. Si ce s-a gandit domnul Ponta, ii prostesc pe fraieri, cum le-am dat la pensionari 10 lei la pensie, bisericii vreo cateva milioane de lei si profesorilor cate 700 ron, le dau si studentilor 2 zile libere, sa vezi ce o sa ma voteze! Ei bine, nu, acesti studenti sunt indarjiti, cei care vor merge acasa vor merge sa povesteasca celor din orasul natal ce s-a intamplat la Bucuresti si in diaspora, vor merge acasa ca observatori la sectiile de votare, oficiali sau nu. Seara aceasta veti vedea manifestatii in toata tara.

Mai departe, sa vorbim despre istorie. Istoria se repeta pentru ca nimeni nu a ascultat prima data. Sondaje de opinie, sondorologii de casa PSD au dat urmatoarele cifre inainte de turul II :

– 2004 : Nastase 54%, Basescu 46% -> castiga Basescu

– 2009 : Geoana 54%, Basescu 46% -> castiga Basescu

– 2014 : Ponta 54%, Johannis 46% -> castiga Johannis

Candidatura speciala va castiga si de aceasta data, vom avea alti 10 ani de schimbare in bine.

Advertisements