Tags

Alegerile din Republica Moldova s-au incheiat, iar numaratul voturilor si centralizatul rezultatelor este aproape gata. Potrivit calculelor unimedia.info partidele care intra in compozitia AIE (=Alianta pentru Integrare in Europa) PLDM, PDM si PL vor obtine impreuna 55 de locuri in parlamentul Republicii Moldova, iar fostii comunisti (PCRM) si pro-rusii (PSRM) obtin impreuna 46 de mandate. Glontul a trecut cu suier puternic pe la ureche, reusind sa lase chiar ceva sange, partidul lui Renato Usatîi, spion FSB a fost exclus in ultima clipa din cursa electorala, fiind descoperit faptul ca a primit finantare din afara tarii (Rusia), legile Republicii Moldova interzicand aceasta practica.https://i1.wp.com/st.interakt.md/content/news/big/date-preliminare-cum-sunt-distribuite-voturile-intre-partide-1417434820.jpgAu avut parte si ei de scandalul cu diaspora, in oglinda in acest caz, in Moscova au fost aproximativ 4000 de alegatori si 3000 de buletine de vot. In celelalte sectii nu au fost nici un fel de probleme.

In Romania se estimeaza ca sunt 100 000 de cetateni ai R. Moldova, si au votat aproximativ 10 000, adica 10%. Tatal meu a fost foarte dezamagit de acest procent, “cum adica, li s-au dat burse, cetatenie, transport gratuit, si doar atatia au venit? Lor nu le e rusine, acum sunt la caldurica, la bine, dar la amaratii lasati in urma la tara, saraci si manipulati, nu se gandesc? Sa fie asa de greu sa mergi sa votezi?“. Oricum, “vina mare este si a politicienilor de acolo, care nu fac mai multe, care stau si vorbesc frumos pe scaun la televizor in loc sa faca viata mai bunaoamenilor de acolo, ca acum a fost penalizata si guvernarea proasta a AIE, si nici ei nu s-au agitat foarte tare sa convinga lumea sa voteze“. Bineinteles ca pe tatal meu il doare foarte tare faptul ca la viteza de apropiere a R. Moldova de UE si Romania scad sansele de a vedea aderarea la UE sau chiar unirea cu Romania in timpul vietii sale.

Eu am din fericire mai multa rabdare, stiind ca lucrurile se schimba in timp, cate putin, si destul de greu, si ceva mai multi ani din viata la dispozitie. De la momentul mini-revolutiei twitter din 2009 si pana acum, situatia s-a schimbat foarte mult in R. Moldova. Insusi faptul ca majoritatea AIE este mai mica poate fi un factor pozitiv, in sensul ca sunt motivati sa accelereze procesul aderarii la UE tocmai datorita pericolului rasturnarii balantei de putere catre Est. Ne mai ramane si noua, romanilor din dreapta Prutului sa facem mai multe pentru a fi preferati in locul Rusiei. O Romanie puternica din punct de vedere economic ce investeste in R. Moldova va fi un argument greu in atarnarea balantei catre Est, mai greu decat vorbe despre sange si frati.

Intre timp, le uram succes celor din AIE in accelerarea integrarii R. Moldova in Uniunea Europeana.

Advertisements