Tags

Si asta indiferent de colaboratorii pe care ii va coopta in echipa prezidentiala, chiar daca acestia se cheama Dan Mihalache, Andrei Muraru sau altii, care nu au ce cauta acolo intr-o tara normala a UE. Pai noi nu suntem o tara normala a UE. Ca sa citez un fost coleg de serviciu, care zicea prin 2007 ca UE nu stie ce-a lovit-o cand a primit tari ca Romania si Grecia in UE, in loc sa ne repare UE pe noi o sa dereglam noi UE un pic. Am vazut efectul economic al Greciei asupra UE in timpul crizei economice si neputinta politica a UE referitor la tentativa de lovitura de stat din Romania anului 2012. Ceea ce am spus despre Traian Basescu ramane valabil si referitor la Klaus Johannis, este nevoie sa folosesti o parte din armele necinstite pe care le foloseste si adversarul, pentru a nu fi victima naiva ci luptator abil cu sanse de castig.Insusi domnul Klaus Johannis este anormal ca presedinte in Romania. Este un personaj prea plat, prea lipsit de culoare, verva, discurs si senzational pentru politica romaneasca, efectiv opusul din multe puncte de vedere al celui caruia ii va lua locul. Cu toate acestea, a reusit sa puna in miscare intr-un mod cu totul aparte foarte multe energii in jurul Sibiului. Primul mandat ca si primar, castigat cu 69,18% l-a realizat cu o majoritate PSD in consiliul municipal. Este evident faptul ca fara sprijinul consiliului municipal, un primar este legat de maini si de picioare. Spre deosebire de majoritatea primarilor romani, sasul Johannis a facut mai putina politica, ci a administrat orasul, facand parte dintre acei primari carora ar trebui sa li se dea pe mana conducerea lumii. A fost in stare sa construiasca ceva chiar cu acesti consilieri PSD controland consiliul. Ca urmare al doilea mandat a fost castigat cu 88,7% din voturi, de data aceasta cu majoritate a FDGR in consiliu(posibil sa fiu inexact aici), pe care a pastrat-o pana in prezent. A urmat Sibiu capitala culturala in 2007, si scorurile 83,26% din voturi in 2008, 77,89% in 2012. Iar acum va fi urmat de Astrid Fodor, care va continua proiectele Johannis, care are astfel asigurata succesiunea ca si primar. Am sustinut ca domnul Johannis va fi un presedinte mai bun decat Traian Basescu, pentru ca este un lider mult mai bun. Este genul de lider care cearta cu vorba buna, nu cu biciul, reamintesc “Am toată încrederea în domnul primar Boc că se va regăsi pe partea bună a spectrului politic şi mă bazez pe el”.

Domnul Johannis nu cunoaste sferele de putere si influenta din politica mare, daca va aduceti aminte cum ii tot scotea ochii domnul Ponta in dezbaterile televizate ca nu cunoaste personajele din PNL, mai ales pe cele cu probleme. Datoriile pe care le are de platit in PNL sunt infinit mai mici decat cele pe care le-a avut vreun fost presedinte postdecembrist fata de partidul/alianta care l-a sustinut. De asemenea nu are copii biologici, asa ca nu ii vom vedea fata facandu-ne de ras in Parlamentul European. Este mai putin inregimentat politic chiar si decat a fost doamna Macovei, exponentul sustinatorilor Justiei in Romania. Doamna Macovei ii datoreaza debutul in politica mare lui Traian Basescu, domnul Ponta lui Adrian Nastase (si Nastase lui Iliescu). Klaus Johannis s-a ridicat singur, prin fortele proprii, si a fost curtat asiduu de Basescu, Tariceanu, Geoana si Antonescu. In nici unul dintre cazuri nu s-a caciulit pe la usa vreunui partid, oricat ar fi incercat sa strige contrariul Ponta despre episodul de la el din birou. A cerut voturile de la electorat in turul 2 si nu de la politicieni. Nu exclud compromisurile si nu il consider complet fara pata, in schimb este pe departe cel putin raul cel mai mic.

In calitate de candidat la presedintie si apoi de presedinte ales domnul Johannis a demonstrat ca este foarte atent la ceea ce spun sustinatorii. Asa cum in calitate de primar, fara a cunoaste doleantele si necesitatile concetatenilor nu ar fi reusit sa castige atatea mandate, la fel o face ca si prezidentiabil/presedinte. A indeplinit asteptarile electoratului referitor la atitudinea fata de lovitura de stat din 2012, DNA, justitie si votul din diaspora. A aratat de asemenea deschidere la dialog fata de procesul de selectie a viitoarei echipe prezidentiale.

Peste toate acestea, este unul dintre introvertitii si singuraticii acestei lumi. De ce singuratici? Ca roman ale caror rude si prieteni si fosti colegi de scoala sunt intr-o proportie mare imprastiati in toata lumea pentru moment sau definitiv traiesc acest sentiment de singuratate. Imaginati-va un etnic minoritar care si-a vazut comunitatea etnica de care apartine micsorandu-se la doar o zecime in timpul vietii sale, ale caror rude au emigrat in Germania, si care nu poate lasa mostenire urmasilor limba cultura si traditiile sale pentru ca nu ii are, cat de singur poate fi? Aceasta trauma psihologica este ceea ce este in acelasi timp slabiciunea cat si puterea viitorului presedinte, si sunt increzator ca va fi presedinte 10 ani de acum incolo si va fi mai bun decat toti ceilalti de dinaintea lui.

Advertisements