Tags

, ,

Am avut un an plin de intamplari pe scena publica romaneasca in care s-a vorbit admirativ de femei, parca mai mult ca niciodata in perioada postdecembrista. Pe langa succesele clasice din sport gen Simona Halep, unde romancele nu mai sunt o noutate, ba chiar de multe ori sunt mai cunoscute pe plan mondial decat barbatii, au aparut nume in zone rezervate pana nu demult barbatilor, si anume in politica. In 2014 am avut 2 candidate la functia suprema in stat, si nu au candidat doar de forma : Elena Udrea – 493.376 de voturi, Monica Macovei – 421.648 de voturi, adica 9,64% din voturi. Este o evolutie notabila comparativ cu 61.455 de voturi, adica 0,55% cat a adunat Gratiela Barla in 2000, si nici uneia dintre candidatele anului 2014 nu i s-a recomandat inapoierea la cratita. Procentul este apropiat de numarul mandatelor parlamentare detinute de femei in Romania, 11,5%, cel mai mare procent dupa Revolutie, totusi, cel mai mic din UE, sursa.

In procesul de mare rasunet al anului, asteptat de ani de zile, la al carui rezultat am vazut corporatisti verificand nerabdatori stirile pe telefon si izbucnind in urale in pauza de masa la mall, si anume condamnarea lui Voiculescu a fost implicata o alta femeie, Doamna Justitie Camelia Bogdan. Tot de zona anti-coruptie si justitie, peste tot aud numai si numai cuvinte de lauda la adresa Laurei Codruta Kovesi, de la oameni de orice varsta si categorie sociala sau optiune politica.

As mai mentiona numirea Ioanei Petrescu la cel mai important minister al Romaniei, cel al economiei. La capitolul partide reprezentate in Parlamentul Romaniei sau UE, avem pe Elena Udrea (inca) presedinte PMP si stire calda, Alina Gorghiu (proaspat) presedinte al vechiului PNL si copresedinte al noului PNL.

Sunt increzator in faptul ca vom avea doua mandate consecutive ale lui Klaus Johannis la presedintia Romaniei. O alta noutate care arata progresul pe calea modernizarii conceptiilor romanilor, un etnic minoritar ales presedinte. Nu pot sa nu ma gandesc la urmatoarea evolutie, in 2024, prima femeie presedinte, si numele care imi vine cel mai rapid in minte este cel la Laurei Codruta Kovesi, poate la concurenta cu Alina Gorghiu. Prima are sansa de a curata toata clasa politica de uscaturi, a doua are sansa de a reforma un (fost) mare partid istoric care dupa 1989 a functionat mai mult ca o sluga a partidului lui Iliescu. Momentan Laura Kovesi este mai bine plasata, fiind deja trecuta de jumatatea drumului.