Tags

,

Autorul continua procedeul celor doua povestiri paralele, una a camarazilor lui Sven si a frontului efectiv, si cealalta a fotografierii a ceea ce se intampla in alte zone sau poate chiar momente in timp. Contrastul dintre cele doua contribuie la o mai buna intelegere a imaginii de ansamblu. Naratiunea principala trateaza Batalia pentru Moscova, vara si toamna de dinainte si iarna de dupa batalie. Iarna, la -28 spre -45 grade celsius, in timp ce soldatii germani erau cu tinuta de vara. La ordinele exprese ale Fuhrer-ului, care nu concepea ca razboiul sa nu fie castigat inainte de Craciun. Cine pomenea ceva de tinuta de iarna si lipsa proviziilor si a munitiilor era imediat catalogat drept defetist. Inutil de spus ce li se intampla defetistilor in regimurile totalitare.

Inceputul cartii contine cateva citate; “va conduc spre un viitor minunat” – Hitler 3 iunie 1937; “De cum vor adopta nemtii doctrina bolsevica … cred ca germanii vor da cadre mai bune decat rusii” – Lenin 14 ianuarie 1921. Viitorul minunat al lui Hitler il cunoastem, cat despre totalitarism, desi aparent la extreme opuse ale spectrului politici, extrema stanga (comunismul) si extrema dreapta (nazismul) sunt in proportie de 80% identice. Dovada faptului ca fosti mai nazisti au dat cadre bune pentru comunism, cu exemplu concret Stasi, sora buna cu Securitatea noastra, si in competitie pentru titlul de cele mai represive servicii secrete interne cu altele gen KGB, castigat bineinteles, de Gestapo.

Autorul mai zugraveste inca un fapt, dictatorii sunt manati de niste temeri interioare fantastice, care ii face sa nu aiba incredere in nimic si sa fie aproape sau dincolo de paranoia. Concret, Stalin a fost alimentat de agentii Gestapo infiltrati in GPU cu informatia unei iminente tradari si a unei vaste retele conspirationiste in Armata Rosie, menita a-l rasturna. De aceea, 90% dintre ofiterii Armatei Rosii au fost masacrate, fiind promovati incompetenti in loc. Atunci cand a inceput operatiunea Barbarosa, nu a crezut rapoartele cum ca germanii ataca, ordonand sa nu se traga impotriva “aliatilor” nazisti. In momentul in care a realizat totusi ca ofensiva hitlerista este reala, pentru a acoperi urmele nebuniei sale, a condamnat la moarte pentru tradare restul ofiterilor capabili. Adevarul este ca acesti ofiteri au tradat cu adevarat tara, trebuia sa il impuste pe Stalin in loc sa ii asculte ordinele. Imaginati-va ce fel de persoana este Putin, fost agent KGB, a carui viata zilnica contine o mare doza de preocupare pentru siguranta proprie, cam care este nivelul de temeri?

Este surprinsa transformarea armatei germane, cea mai buna din lume la inceperea operatiunii Barbarosa, transformata intr-o masa amorfa si haotica de urmatoarele lucruri : nebunia comandantului suprem, incompetenta generalilor si aprovizionarea proasta cu efective, hrana, si munitie. Si mai ales, momentul de cotitura, miile de tancuri T34 cu vopseaua proaspata pe ele care erau aruncate, val dupa val, asupra deja inghetatei armate germane : “In acea noapte oribila de 5 decembrie 1941, am asistat la prabusirea armatei germane in fata Moscovei”. Sven, cu un glont in stomac, ajunge intr-un spital din Polonia pentru refacere.

Advertisements