Tags

Romanul incepe cu o scena din Grecia ocupata de fortele Axei, cand un soldat german ce iesea dintr-un bordel este atras intr-o cursa si apoi ucis de catre partizanii greci. O misiune de escortare a unui prizonier german din Grecia pana intr-un lagar din vestul Germaniei de catre Micutul si Porta serveste drept oportunitate pentru descrierea starii Balcanilor. Grecia, Albania si fosta Yugoslavie sunt pline de partizani care reusesc sa faca viata in spatele frontului cel putin la fel de oribila ca cea de pe front.

File:Bundesarchiv Bild 101I-179-1552-13, Griechenland, erhängter Mann in Ortschaft.jpgEste si o mica povestioara despre cum complicata viata familiala a unui soldat a dat dureri de cap celor care faceau verificarea puritatii rasiale si l-a facut sa ajunga in batalionul de pedeapsa, pentru ca din verificarea actelor genealogice a ajuns sa reiasa ca el este unul si acelasi cu propriul bunic. Trenurile sunt atacate atat de partizani cat si de raiduri aeriene aliate. In ciuda lipsurilor, foametei si mortii iminente care pandeste la tot pasul, sau poate chiar tocmai de aceea, carpe diem este starea de spirit a civililor cat si a militarilor. Orgiile din trenul atacat de bombardiere sunt intrerupte doar de bombele care sfarteca trupurile infierbantate. Cea mai oribila supa este un prilej de desfatare, caci va veni momentul in care i se va duce dorul.

Soldatii italieni de rand sunt la fel de scarbiti de razboi ca si germanii, visand la restaurantele pe care si le vor deschide dupa razboi. Dupa transportul prizonierului in lagar, Porta si Micutul se intorc catre regimentul lor care din Grecia a ajuns inapoi pe front in Belarus. In tot acest timp au fost de cateva ori incarcerati, trimisi in directii gresite, strabatand toata Europa, de la Est la Vest si inapoi, si de la Sud la Nord, intr-un cuvant, birocratia folosita ca instrument de represiune. Lipsa unei stampile pe o foaie de drum veritabila nu a trecut nedectata de contopisti, in schimb cele de drum furate si masluite dar cu toate stampilele in ordine erau extrem de apreciate. O armata intreaga de frustrati inutili reuseau sa faca viata amara Europei intregi, avand posibilitatea ca la o miscare de pix sau aplicare de stampila sa ruineze vieti, trimitand oameni nevinovati in lagare sau pe front. Din fericire multi dintre ei cadeau victime ale propriilor arme, ajungand si ei in aceleasi locuri, unde sistemul nu-i ierta. Asa ca nu m-a surprins deloc replica Micutului Creutzfeld care s-a bucurat ca a ajuns inapoi pe front in lupta, ca sa se odihneasca nitel. Iata un alt motiv pentru care armata germana a luptat asa de mult timp in al doilea razboi mondial, era mai usor sa lupti pe front in Rusia la -45 de grade Celsius decat sa te lupti in Germania cu aparatul birocratic represiv.

Ajuns pe front, Porta reuseste sa inlocuiasca locul lasat de pisicul Stalin cu ursul de circ Rasputin. Afaceristul din el reuseste sa faca rost de toate bunatatile posibile plutonului sau. Tractoare Caterpilar, ceai negru chinezesc, cafea, diamante, aur, coniac Napoleon, cutie de argint cu trabucuri a unui fost print roman, orice se gaseste pentru oamenii intreprinzatori in timp ce soldatii traiesc in mizerie.

Ramasa in pana de material uman de trimis la tocat pe front, Germania apeleaza deja la Untermensch de culoare pentru armata, ba chiar si rusi in SS. Ca dovada ca nazistii buni au dat catre bune pentru GPU, comisarul politic cel mai temut atat de catre prizonierii nemti cat si de catre soldatii rusi este german. Plutonul lui Sven participa la o misiune sinucigasa cateva zeci de kilometri in spatele frontului pentru a-l captura si a-l deferi fostilor lui colegi din Gestapo. Rezultatul misiunii, va las sa-l descoperiti singuri.a

Advertisements