Tags

,

 Actiunea incepe si se termina … aproape de Cercul Polar de Nord, cu o mica excursie “in refacere” inapoi in Germania. Daca in campania din Ucraina, sau Stalingrad, sau la portile Moscovei frigul mai era cum mai era, in schimb, in nordul peninsulei scandinave, daca te scarpinai prea tare pe varful nasului puteai ramane cu el in mana.Porta reuseste sa dea glas unui raspuns universal valabil la intrebarea “De ce am mers noi totusi la razboi?” : “Ca Adolf sa poata fi cu adevarat un mare luptator” … “Toti mizerabilii care s-au catarat in varful piramidei au nevoie de un razboi ca sa nu mai fie dati uitarii“. Cam de asta incep razboaiele de obicei, pentru ca un conducator de stat, cu apucatori dictatoriale sa isi satisfaca niste frustrari sau sa isi tempereze niste frici. URSS a atacat Finlanda in 1941 pentru ca granita cu Finlanda era prea aproape de Leningrad. Hitler a atacat URSS pentru ca ii era frica de … viitorul sumbru al rasei ariene cand va fi invadata de hoardele de asiatici Untermensch din URSS. Putin a atacat acum Ucraina si in trecut Georgia, pentru ca ii e frica de extinderea UE si NATO. In spatele mastii de dictator absolut si inspaimantator se afla de cele mai multe ori un frustrat bantuit de frici interioare incomensurabile. Pentru a-si tempera acele frici iau decizii care cauzeaza moartea a sute, mii, sau milioane de oameni.

Sven mai dezvaluie un motiv care a stat in spatele ascensiunii dictatorului Hitler, prin vocea unui general care isi astepta randul la a fi executat: “Avem un mare defect noi, germanii: avem nevoie intotdeauna de cineva pentru care sa nutrim respect si in numele caruia sa ucidem”. Din postura de calau, Gregor isi da cu parerea ca pentru a domoli setea de sange, toti cei care sustin aplicarea pedepsei cu moartea sa fie de fata la executii. De asemenea, se analizeaza comportamentul , societatii totalitariste ale “celorlalti”, adica sovieticilor, in situatii similare, care sunt de fapt identice. Si se prevede viitorul, care s-a adeverit : si ei fac la fel, aceleasi executii sumare si crime la adresa umanitatii, in schimb, istoria va fi scrisa de invingatori, si acestia, invingatorii, vor fi descrisi in imagini mult mai roze decat realitatea.

In discutiile despre femei din timpul lungilor asteptari din transee mai umbla zvonuri despre “scolile de mirese” naziste in care erau pregatite femei ariene, viitoarele sotii perfecte pentru SS-istii perfecti. Unitatea militara SS Dirlewanger, cea mai oribila si criminala unitate a Reich-ului, era condusa de psihopatul perfect : Dirlewanger, fost criminal sexual scos din inchisoare special pentru a fi pus la comanda acestei unitati. Cei selectionati pentru a face parte din aceasta unitate, sunt dupa chipul si asemanarea comandantului, cei care jucau fotbal cu bebelusii polonezi in timpul distrugerii Varsoviei.

Si mai este o descriere a scursurilor umane care, fiind mii si mii pretutindeni, sunt gata oricand sa schimbe tabara, fiind tot timpul de partea clasei conducatoare, trecand de la nazism la bolsevism si inapoi, facand orice fel de treburi murdare atata timp cat este in propriul avantaj. Si o exemplificare prin care o astfel de scursura umana, fara sa i se ceara, cu de la sine, imbold, numai pentru ca “nici nu da buna-ziua”, printr-o remarca plina de venin catre ofiterii SS este provocata moartea unei vecine si a copiilor sai. Aceasta tipologie umana este o alta piatra pe care s-a construit esafodajul nazismului in Germania, bolsevismului in URSS si ceausimului in Romania.

Advertisements