Tags

, , ,

M-am intors in timp, intr-un cinematograf construit de un arhitect evreu emigrat in 1933 de frica nazismului din Germania. Reprezentant al arhitecturii moderniste cu o folosire a spatiului extrem de eficienta. Cinematograful se afla pe Magheru, si se numeste Scala. Stiam la ce sa ma astept, majoritatea cinematografelor din centru sufera de aceeasi boala, timpul si neglijarea : Scala, Patria, Corso si suratele din cartiere gen Gloria. Tencuiala cazuta, igrasie, frig, si o adaugire neasteptata ca efect 4D in timpul proiectiei. O doamna vindea bilete aproape de intrarea in sala, 10 lei de caciula. Publicul, 5-6 perechi de tineri plus doua doamne de varsta mijlocie. Am stat afara pe bulevard impreuna cu un alt tanar asteptandu-ne partenerele, in timp ce o pereche fuma. Si atunci, sub o ploaie mocaneasca ce incepuse, a aparut el …sursa foto

El si anume un domn in varsta, 70-80 de ani, mergand foarte agale, si s-a oprit sa ne intrebe ce film ruleaza. Nu am apucat sa raspundem, ne-a spus ca dumnealui a auzit ca este un film despre jidanul Bejboivici, cunoscut si sub numele de Basescu, si ca in filmul acesta se spanzura Leana lui in celula cu chilotii, ca norocul ei ca inainte de a-l cunoaste pe Basescu ea nu avea nici chiloti. Am marait amandoi semipoliticosi la dumnealui ca este vorba despre alt film si ca nu ne place discutia. A afisat automat un ras cu o dantura perfecta ce contrasta cu aparenta de saracie a parpalacului sau, zicand ca spera ca nu ne-am suparat, ca sa facem si noi misto de ei daca ei ne fura. S-a departat agale prin ploaie catre Romana. Sunt curios ce o fi scris in raportul din seara aceasta, ca mie tare imi mirosea a fost securist, si inca cu grad mare.

Intrati in sala, am fost surprins placut de comoditatea scaunelor. Frigul in schimb a compensat. Si ziceam de elementul neasteptat 4D : pentru ca afara ploua, in sala curgea apa ca dintr-un burlan. Initial am crezut ca face parte din coloana sonora, nu a fost cazul. Si stau si ma gandesc, singurul cinematograf din centru care arata ca unul modern este situat intr-o cladire cu bulina rosie indicand pericol seismic. Asa ca pot trage concluzia ca celelalte inca mai prezinta interes imobiliar in schimb nu s-a gasit inca cumparator sau nu a trecut timpul de prescriere de cand au fost trecute pe numele cui trebuie, sau inca nu au fost retrocedate de stat catre fostii proprietari.

Depre film, este reteta clasica prin care un om cu (alte) principii decat ale sistemului in care a intrat este eliminat pentru ca nu adera la principiile sistemului. Principiile reale, nu cele vanturate de fatada. Indiferent ca este partid, organizatie civica, aparat de stat sau companie. Nu raspunzi la comenzi, esti ingropat de birocratie, catalogat ca ciudat si negativist, eventual dereglat psihic si ti se arunca in fata defectele care de fapt sunt mai mici decat ale lor, in schimb ei sunt mai multi. Si cand acest sistem este fosta securitate si fosta nomenclatura, cu factiunile lor care se luptau pentru putere, un singur om este cantitate neglijabila. Cateva cifre, Securitatea = unsprezece mii de agenti si cinci sute de mii de informatori  sursa iar PCR avea 4 milioane de membri sursa , la o populatie de 22 de milioane. Sa zicem ca doar 10% din membrii de partid erau convinsi si nomenclaturisti. Asta insemna ca la fiecare 100 de locuitori aveam 2 informatori si 3 nomenclaturisti. Oare toti or fi ramas la putere dupa 1989? Rodica Stanoiu, ministrul (in)Justitiei din Romania in perioada sinuciderii procurorului Panait a fost desconspirata ca si colaborator al fostei Securitati. Si inca nu este decat un mic tentacol al caracatitei, poate un peste marunt care “a cazut in dizgratia sefilor” si “nu mai corsepundea” ca sa citez din memorie un personaj din film. Nu stim ce a descoperit procurorul Panait, in schimb cel anchetat de el atunci, Alexandru Lele, inca mai traieste, si a spus destule.

In 2010 aparea filmul “Kapitalism, reteta noastra secreta”, iar de atunci pana acum, toti kapitalistii din film au fost luati la intrebari serios de Justitie, foarte multi sunt dupa gratii. Inclusiv primul ministru El Insusi, fireste, din perioada sinuciderii procurorului Panait a primit sentinta executoreasca definitiva si irevocabila, precum si marele profesor domnul profesor academician doctor docent in turnatorii si manipulare publica prin minciuni, defaimare si incitarea la ura, varanul Felix, in ciuda bombardamentului mediatic al antenelor si presiunii politice din toate directiile.

In 2015 apare filmul “De ce eu?”, inspirat dintr-un caz real al unui procuror care s-a sinucis, iar ultimul om care a discutat cu el este actualul prim-ministru, despre care s-a vehiculat ca ar face parte din oarece structuri. Oare care va fi lista celor cu sentinte despre care vom vorbi in 2020, avand in vedere ca Monica Macovei a semnat desfiintarea SIPA in 2006, Laura Codruta Kovesi hraneste “bestia” DNA cu steroizi, la Drept avem studenti ca Alexandru Bajdechi iar elevii si studentii din Constanta il dau in judecata pe Radu Mazare?

Advertisements