Cateva exemple despre ce am vazut prin calatoriile mele.

In Egipt, chelnerul vine cu bonul printat pe care sunt trecute produsele si suma lor, plus o rubrica pentru bacsis ce se completeaza de mana de catre client, care mai si semneaza in dreptul ei, cum ca este de acord cu sumele inscrise. Se plateste apoi cash sau folosind cardul.

100_1953In Franta bacsisul este inclus in pretul final al produselor. Este un procent din pretul final al produselor, negociat de sindicatul angajatilor in horeca. Chelnerii sunt astfel cointeresati ca vanzarile in restaurante sa fie cat mai mari, de unde rezultand servicii mai bune.

In Italia se practica la tavola=(masa), adica un cost fix per persoana adaugat de catre fiecare restaurant in parte. Este publicat pe meniu la vedere. Nu stiu daca este impozitat sau nu, cert este ca exista posibilitatea platirii lui oficial.

In Anglia sunt unele restaurante care adauga un 10-15% la costul final pe bon. Bacsisul neoficial nu este impozitat, desi exista o anume eticheta a bacsisului, in functie de serviciu si de situatie.

In Grecia … 🙂 nu se impoziteaza nici macar piscinele.

Comparati cele de mai sus cu Romania plina de oameni Mândri că suntem români ?

Advertisements