About

Am un vis, ca Romania sa fie tara in care sa ne fie drag tuturor sa traim. Sa ne simtim acasa si doriti in propria tara. Sa ne simtim in siguranta in propria tara. Sa ne simtim pretuiti de cei din jurul nostru. Sa pot lasa unui vecin, despre care nu stiu decat ca este cetatean roman, cheile de la casa sa imi ude plantele cand sunt plecat o luna, sau bani sa imi plateasca intretinerea (pardon, intretinerea vreau sa o platesc online prin direct debit, ca si taxele, de altfel). Ceea ce ne lipseste este increderea in noi si in cei din jurul nostru. Coeziunea sociala. Credinta ca cel de aproape este o persoana buna, si ca te va prinde cand vei cadea.

(sursa foto)

Increderea in noi si in cei din jurul nostru poate fi crescuta. Simplu, incet, constant, eficient. Facand lucruri mici, cand avem timp si chef. Facand lucruri care nu necesita un efort deosebit, dar care la sfarsitul zilei ne vor face sa ne simtim mai bine ca oameni, sa ne creasca increderea si stima de sine. Noua si celor din jurul nostru.

Nu iti cer sa te arunci in lac pentru aproapele tau. Ajuta pe cineva pe care nu cunosti, pe strada, in magazin, la serviciu, acasa, oriunde. Ajutorul sa fie o actiune, un sfat, un sprijin, nu bani la cersetori, sau dat camasa de pe tine.  Ajuta-l sa care o sacosa, tine-i usa, zambeste-i, fa-i loc in trafic, dirijeaza-l cand parcheaza. Fara sa ti-o ceara, fara sa astepti recompensa. Daca iti va fi oferita vreo recompensa, zambeste si spune ceva de genul ca recompensa ai primit-o doar prin faptul ca ai fi putut fi de ajutor, si ca te astepti ca persoana pe care tocmai ce ai ajutat-o sa dea o mana de ajutor altcuiva intr-o situatie similara. Pe scurt, “ajuta-ti aproapele”.

Sursele mele de inspiratie au fost Simon Sinek si filmul Pay it Forward.

Imi doresc pentru copiii mei o societate mai buna decat cea in care am trait eu. In care oamenii se respecta indiferent de conditia sociala si nu se imbrancesc si iau la bataie pe strada. In care concetatenii sa nu traiasca la limita subzistentei, manipulabili economic si mediatic. Ori aici se poate ajunge doar prin munca tuturor si solidaritate.

Advertisements

1 thought on “About”

  1. Interesant. Conceptul de coeziune sociala este cu siguranta important cand observam calitatea vietii intr-o societate. Peter Turchin a scris o carte excelenta (War and Peace and War) unde se uita la impactul coeziunii si spiritului de egalitate (dar nu in sensul total) si cum acestea au modelat aceste societati (de la Imperiul Roman, Genghis Khan si alte exemple vechi pana mai in prezent). Cred ca lucrul cel mai important ce-i lipseste societatii romanesti este o educatie solida (istorie, antropologie, psihologie) pentru a contracara efectele negative ale unei mass-medii nocive.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s