Tags

,

Buzatu nu este o porecla ci numele de familie al unui sofer care lucra la acelasi IAS ca si tatal meu. Este nenea, pentru ca in perioada cand interactionam cu el a inceput cand eram in gradinita, si s-a terminat cand eram in scoala primara. El conducea un TV verde, culoarea maslinei, pe motorina. De multe ori cand era prea frig trebuia sa il lase in panta sau sa incalzeasca ceva pe la motor dand foc unei carpe imbibate in motorina ca sa poata porni motorul. In vacantele de vara cand ma plictiseam prin jurul blocului sau maica-mea avea de facut curatenie sau conserve pentru la iarna ma lua tata cu el la IAS. Haladuiam ce haladuiam pe acolo, si cand avea nenea Buzatu un drum pe undeva, hop si eu in TV. Asa am vazut multe ferme, kilometri de sosea si intamplari, si am cunoscut pe acest om mai bine.

https://i0.wp.com/simplybucharest.ro/wp-content/uploads/2013/04/tv-b1-300x225.jpgNenea Buzatu avea o conceptie foarte sanatoasa despre viata, care i-a adus multe beneficii pe vremurile pre-revolutionare cand nu se gasea nimic si trebuia sa stai la cozi. “Dom’le eu daca nu ma intorc intr-o zi acasa cu ceva acasa nu pot dormi noaptea de ciuda. Ceva, orice, cat de mic. Dom’le cand vin acasa cu mana goala, ma duc si fur o sipca din gard de la un vecin, numai asa, sa stiu ca am adus ceva acasa. Asa ma linistesc, si pot sa adorm!”.
Cand veneau sefii de la centru, comisii comitete si comitii, in inspectie, nu plecau cu mana goala, ci cu portbagajele pline, ca sa nu constate nimic in neregula. Asa ca nenea Buzatu de multe ori era trimis pe la toate fermele sa faca plinul : legume, fructe, oua, carne, lapte, tot ce producea IAS-ul mai bun. Dupa ce facea plinul pe la fermele care aveau ceva de oferit in acel moment, inainte de ajunge “la centru” sau mai exact la salonul de protocol al cantinei unde se desfasurau “inspectiile” facea o mica halta, undeva, la umbra, pe vreun drum laturalnic. De exemplu, daca erau 5 sefi, impartea laditele cu fructe/legume in 6 stive. Intr-una din stive avea grija sa fie cele mai aratoase si mai coapte fructe. Daca avea timp dadea o fuga pana acasa, unde descarca stiva fatuita. Cand nu avea timp, o acoperea cu o patura patata de motorina. Isi continua drumul catre sediu, unde cele 5 stive de “la vedere” ajungeau in portbagajele sefilor de la judet.
Si munca lui asidua avea rezultate, era mandru de cele doua Dacii 1310 noi-noute ale lui, “castigate la loto”. Pe fata lui o dadea la meditatii la cei mai buni profesori din oras, ca sa intre la facultate : “I-am facut program si cand sa se pise dom’le, stie ca o ia mama dracului daca nu intra la facultate”. Pentru ca tata a fost transferat la alt IAS dupa Revolutie, nu am reusit sa mai aflu daca fata a intrat la facultate sau nu, si nici la care. Ca si Jana de la carne, nenea Buzatu este oale si ulcele de vreo cativa ani.

Nu stiu ce parere si-a facut nenea Buzatu despre capitalism si ce optiune politica ar fi avut astazi, in schimb multi din generatia lui inca mai traiesc Ca tot am pomenit de Jana de la carne, toti fratii mamei au stat pe aceeasi strada cu tanti Jana. Astfel ca de multe ori mama putea face rost carne pe sub mana de la magazinul la care lucra Jana dupa ce ii faceam eu o vizita acasa sa ii duc vreo cateva sticle de “bors” (de strugure, hibrid, 1001). Si asa incerc sa fac o paralela cu cel mai mic dintre fratii mamei, care lucra inainte de revolutie la un combinat de crestere a porcilor. Si nu era zi in care mergea la lucru sa nu se intoarca cu ceva in sacosa, ba niste carnita, ba niste furaje. La putin timp dupa revolutie, s-a pensionat, ca se cam pusese pe butuci combinatul. La el in curte era un panou cu afise electorale PSD si poze ale lui Victor Ponta in timpul campaniei pentru prezidentiale din 2014. Orice discutie pe tema politica ce nu era conform cu optiunile lui se putea transforma intr-un scandal monstru. Si unchiului meu ii pare foarte rau dupa perioada comunismului, cand puteau sa fure de la serviciul de la stat, pentru ca acum sunt pensionari si din supermarketul de la privat se cumpara cu bani. Si nu intelege de ce fiul sau e rupt de oboseala dupa ce se intoarce de la serviciul de la supermarket. Si mai ales, desi nu o rosteste, de ce vine cu mana goala. La fel si nora-sa, care lucreaza la fabrica de conserve, tot obosita, tot cu mana goala se intoarce. Pai el muncea dom’le … in curte, cand venea de la serviciu, nu ca astia care nu mai fac nimic in curte. Oricum, daca-l intrebi pe unchi-miu, o sa-ti spuna, era mai bine pe vremea lui Ceausescu aveai serviciu, iti dadea casa, si mai ales, puteai fura in voie.

Prin prisma paralelei cu unchiul meu, nenea Buzatu nu ar fi avut nici el nici o problema cu furtul practicat de marii kapitalisti post-revolutionari. De fineturi gen plagiat, cumul de functii, ANI sa fim seriosi, discutia este prea subtila. Poate ca ar fi fost un pic de ciuda ca nu au putut fura si ei la fel de mult amestecat cu respect pentru unii mai descurcareti ca ei. Daca-i intrebi, hotii sunt oricum “ailalti”, oricare or fi aia. Caci “ai lui” ii maresc pensia de fiecare data. Nu ca ar avea nevoie sa fie marita, caci au depozite la banca cea care ii prosteste cu tot felul de comisioane si clauze tampite ca sa ii imputineze in loc sa ii inmulteasca, ci ca sa aiba mai mult. Ce conteaza ca pentru a li se plati pensiile si mentine o anumita clica la putere, datorita taxarii exagerate se sufoca initiativa privata iar copiii lor nu au sanse sa isi gaseasca serviciu mai bun, lor sa li se dea pensia, ca au muncit la viata lor. Si comunistii au facut multe in tara asta, astia de acum nu-s in stare de nimic. Ceea ce uita ei este ca mare parte a celor din “cei de acum” nu sunt decat tot “cei de atunci” din care tagma carora fac parte, o haita de fiare salbatice si egoiste care fac ceea ce stiu mai bine, jefuiesc sistematic. Din fericire vremea lor a cam trecut.